Bajazz_01.jpg
27. oktober 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 88/2020

Bli med å feire en musikalsk tiåring

Hør nye toner fra Miss Tati på Bajazzfestivalen sin 10-årsdag.

Juniorreporter: Levi Friis-Urhaug Tekst: Ragnhild Friis-Ottessen Foto: Tove K. Breistein

Bajazz-konsertene er et kjent fenomen for mange av Bergens barn, og i år fyller den populære Bajazz-festivalen ti år. Det skal feires med to dager med musikk den 17.–18. oktober. Men hvordan lager man egentlig festival under korona?

Flossejazz
Barn i Byens juniorreporter, Levi, la i vei mot USF Verftet for å ta en prat med lederen for Bergen Jazzforum og Bajazz, Roger Solvang. Selv er han ikke fremmed for Bajazz:

– Jeg har vært på mange konserter der, både med Silja Sol og Kristine Sandtorv, og mange jeg ikke husker hvem er. Jeg har til og med danset floss på scenen en gang!


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Bajazz-sjefen, Roger Solvang, viser junior-reporter Levi et av de gamle Bajazz-skiltene.

Bajazz-konsertene inviterer til en stor grad av samhandling mellom publikum og utøvere. Det legges ut matter foran scenen som småfolk kan sitte på, og musikkopplevelsene kommer dermed tett på. 


– En gang lagde jeg noe av leire på en Bajazz-konsert, sier Levi. Det var veldig gøy. Jeg tror jeg har vært på konserter der helt fra jeg var baby.


Festival for alle
Inne på Verftets kafé, Kippers, får Levi seg en kakao og forbereder intervjuet, men rekker ikke mange slurkene før Roger kommer smilende inn døren. Med seg har han den helt nye Bajazz-festivalplakaten for 2020.

– Oi, den var fin! Har du laget den? spør Levi.


– Nei, den er designet av Marie Hjelmerud, hun har laget flere av plakatene tidligere og er veldig flink. Så nå som vi har jubileum sa vi at det måtte være en plakat som viste at det var fest, med instrumenter og dyr og gøye farger, forteller Roger.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Bli med på feiringen når Bajazzfestivalen fyller 10 år. 

– Men hva er egentlig Bajazz? lurer Levi på.


– Bajazz er konserter for barn, og siden 2010 har det også vært en festival. Konsertene passer for alle, fra de er baby og helt til de er 100, og det er mange forskjellige musikere som spiller – både kjente og ikke så kjente, forteller festivallederen.


Koronajazz
Men i år er jo alt så annerledes.

– Hvordan blir feiringen nå som det er korona? undrer Levi.


– Det kan ikke komme så mange folk som ellers, og alle som vil komme må kjøpe billett i forkant. Og så må alle huske å vaske hendene, bruke håndsprit og holde god avstand, men ellers blir festivalen ikke så forskjellig fra tidligere, opplyser Roger.

– Vi har invitert Miss Tati til å komme, og hun skal spille et helt nytt bestillingsverk som ingen har hørt før.

Levi bekymrer seg litt for avstanden, for de gangen han har vært på konsert har det vært ganske fullt:

– Hvordan holder man avstand inne på konserten?


– Vi har flyttet hele festivalen inn i Røkeriet, som er den store konsertscenen vår. Da er det lettere, opplyser Roger. Levi får være med inn i den store salen og se. Her er det merket opp store firkanter på gulvet med tape.


– Disse er 1x1 meter, så hvis alle står i en sånn, holder man avstand til de rundt seg, viser Roger, som er trygg på at sikkerheten for bursdagsgjestene vil bli ivaretatt.


På bursdagsplakaten
Under årets jubileumsbursdagsfeiring av en Bajazzfestival er det mye å glede seg til:

– Vi har invitert Miss Tati til å komme, og hun skal spille et helt nytt bestillingsverk som ingen har hørt før. Og så kommer to som spiller trommer, som heter Øyvind Mørk og Øyvind Lys. De skal spille noe som heter «Psst!». Den hadde vi også på Bajazz i 2017, og det var veldig populært. I tillegg kommer Silja Sol med sin forestilling om katten Mikke Pus, som er en spennende kombinasjon av musikk og historiefortelling, forteller Roger.
Fakta:

Bajazz er Bergen Jazzforum sin konsertserie for barn og unge, og har vært et fast innslag i byens kulturliv siden 2005.

En søndag i måneden er det Bajazz-konsert på Verftet, og siden 2010 har det også blitt arrangert en egen Bajazzfestival – en hel helg med konserter, verksted og kurs.

Vil du være med på Bajazzfestivalens 10 års feiring 17. og 18. oktober på USF Verftet, bør du sjekke ut www.bajazzfestivalen.no, hvor du får kjøpt billetter og en oversikt over et oppdatert festivalprogram.

Andre Artikler