Jakten på lekeplasser

7-fjells sklien

Tør du å prøve 7-fjells sklien?

Det var en gang en kunstner som drømte om at turen på byfjellene skulle avsluttes med et eviglang rutsjebanetur. Kunstner Imi Maufes drøm er nesten gått i oppfyllelse. I bakken ovenfor Skansen Brannstasjon venter en 25 meter lang sklie som er åpen for alle. Ved inngangen til «7-fjells sklien» henger et bilde av en mann med flosshatt – for her er alle velkommen; små byborgere, voksne damer og menn med hatt. Enten du er på vei hjem fra jobb, på vei til fjells og naturen, så kan du ta deg en tur i en 25 meter lang tunnel som garantert gir magekiling – helt gratis!

Nedenfor rutsjebanen finner du også trampoliner, klatrevegg og disser i alle varianter – etter sterkt ønske fra nærmiljøet på Skansen. 

Eventyrlig på Laksevåg

Frister det å nyte livet i en kokong midt i en eventyrskog? 

Lyreneset friluftsområde på Laksevåg er blitt et nytt eldorado for alle som liker å bade, leke, fiske og gå på opplevelser. Bergen kommune har våren 2019 oppgradert område med stier, turveier, kollbøttestativ, kokonger, hoppestupper, sklie, gapahuk, bålplass og fiskemuligheter med utsikt til fjord og fjell.  

Resultatet er blitt eventyrlig. I sjøkanten er det anlagt badetrapp rett ned i fjorden og du finner fruktrær og bærbusker til fri plukk. Husk å få med deg den keiserlige historien om paraplymesteren og Keiser Wilhelm av Tyskland. 

Lyreneset friluftsområde ligger mellom Olderneset og Gravdalsneset, i enden av Lyrenesveien. 

Tveiteparken lekeplass

Plassen å treffes 

– Vi gir denne lekeplassen terningskast 6, forteller de to ivrige venninnene Alvilde og Isabella, begge åtte år. 

Barn i Byen treffer de to jentene på Tveiteparken lekeplass. Nå har barna fått et nytt boltre­areal på Sletten; tett på naturstier, vann og med flott utsikt utover Tveitevannet. Det populære turområdet rundt Tveitevannet har fått et samlingspunkt som kan brukes både til lek, grilling og fellesskap.  

De to venninnenes begeistring skyldes først og fremst at det er så mye å gjøre her. Den nye lekeplassen er utformet med særlig vekt på aktivitet og sanselige opplevelser. Her venter både lydlek, rutsjeturer, balansetester og klatring. 

– Har du sett trampolinene? spør de to jentene og viser vei. Og så sannelig, litt skjult i det grønne gresset, står tre nedsenkede trampoliner. 

Lekeplassen ligger sentralt til i enden av Tveitevannet, ikke lange spaserturen fra Bybanestoppet på Sletten og Slettebakken skole.

Samlingspunktet i Sophus Pihlsgate

Et samlingspunkt i Sandviken – også for de voksne! 

På lekeplassen i Sophus Philsgate i Sandviken er farger og materialer nøye planlagt med hensyn til at det skal harmonere med byrommet. Her finner du fugleredehuske, sandkasse med vannleg, trampoline m.m. Det er en liten plass, men en perle, som du vil ha glede av om du er i området. 

Lek i Nygårdsparken

Byens perfekte utfluktsted  

Med sitteamfi, idyllisk dam, elv, pikinkborder, åpen kafe, klatrevegg, trampoliner og tauverk å utforske, er det ingen problem å bruke en hel dag i knutepunktet i øvre delen av Nygårdsparken. Her blir det også arrangert baykafe, matverksteder, Pop Lab, eventyrspill og åpne verksteder i helgene. Et perfekt utfluktsted for familier, barnehager, SFO, besteforeldre, tanter og onkler. 
Du finner Knutepunktet i øvre del av Nygårdsparken, inngang fra Parkveien.   

Parkourpark på Laksevåg

På Laksevåg venter en park for alle parkourinteresserte 

På Leitet i Laksevåg (like ved Laksevåg Senter) har Grønn Etat forvandlet en sandkasse og en gressplen til en tøff hinderløype for unge over åtte år. Ungdommer på Laksevåg savnet et samlingspunkt, og sammen med Barnas Byrom ved Grønn Etat har de unge i bydelen vært aktive i utviklingen av parkouranlegget. 

Nytt liv i Sætreparken

En sliten historisk park er blitt gjenreist til et staselig grøntområde    

I jakten på lekeplasser flytter vi oss ut av sentrum og til den mest solrike plassen i Ytre Arna. På et anonymt og forfallent område, er blitt forvandlet til en lysende boltreplass.  

På lekesletten finner du trampoline, klatretårn, sandkasse, hoppestokker, lekehus, balanselek og en rød løper som leder til parkens miniparsellhage. Her har Ytre Arna barnehage plantet solsikker og grønnkål. Et lekehus forbinder den øvre delen av parken med den nedre. Lysskupturer som lyser opp i mørket er utformet som trådsneller, og viser tilbake til tekstilindustrien som en gang var viktig i Ytre Arna. Også fugler og insekter er tenkt på med gamle stubber og trestokker som er tatt vare på, og insektsvennlig beplantning. 

Sætreparken ligger ved Sætrevegen 28 i Ytre Arna. Bussrute 91 fra Åsane Terminal går til Ytre Arna sentrum, som er fem minutters gange fra Sætreparken. 

Boltreplass i høyden

Lek i høyden  

Siden februar 2017 har barn i alle aldre boltret seg i et helt nytt nærmiljøanlegg på Skansemyren. Her venter utfordrende hinderløyper, uvante treningsapparater, trampoliner og gapahuk. 
Anlegget er åpent 24/7 og er helt gratis. 
Ta med deg venner, naboer, familie og andre du kjenner, og bruk en hel dag på å leke og utforske med utsikt over byen. 

Lekeplass med utsikt

Lekeplass med majestetisk byutsikt  

Fra toppen av Klosterhaugen lekeplass på Nordnes kan du nyte en majestetisk utsikt. Herfra kan du peile deg ut byens kirkespir og byens fjell; som Løvstakken, Ulriken og Fløyen. Snur du deg rundt får du øye på Vågen og Askøybroen. 

I 2013 ble lekeplassen på toppen oppjustert og rehabilitert av Barnas Byrom. Her venter disser, kanin-rutjsebane. balansestokker, lekehus og sandkasse – det hele satt oppå et blått, mykt og bølgende underlag. Klosterhaugen lekeplass er et perfekt søndagsturmål. 

Lekeplass med insektshotell

Lekeplass med insektshotell og fruktrær 

Barn i Byen har oppdaget en liten skatt av en lekeplass i Sandviken. I Amalie Skramsvei dukker det plutselig opp en lekeplass med litt uvanlige lekeapparater: hinderløype med fargerike trestubber, svingstenger, en krabbetunnel, insektshotell, et veltet tre, en stor buete sandkasse og en tunnel som er spennende å utforske – både under og over. 

Bak denne litt uvanlige lekeplassen, står studenter fra Bergen Arkitekthøgskole (BAS), som også fikk ideen til å plante fruktrær på en av byens lekeplasser.

Liten lekeoase i Marken

I gaten bakenfor gaten bakenfor gaten …

I et smalt smug inn fra den travle gågaten i Marken og klemt inne blant den gamle trebebyggelsen, dukker lekeplassen plutselig opp. 

Lekeplassen får akkurat plass i det trange Grønnesmauet, og strekker seg over tre platåer på bakkeplanet. Fra toppen får du øye på Store Lungegårdsvannet. Selv om plassen er liten, så er det nok å gå i gang med. Lekeplassen inneholder sandkasse med bøtter og spader, en stasjonær gravemaskin, en leken og fargerike oppoverbakke med morsomme fotspor som leder deg til nye høyder. Et lite insekt av tre venter på en gyngetur. Lekeplassen er utført i fargerike former og flater, og mykt underlag.

Her kan graving, aking, gynging, klatring, hopping, rollelek og utforskning finne sted. En perfekt plass for en leken pause når familien er på tur i byen. 

Lekeplassen i Grønnesmauet finner du i hjertet av Marken, like ovenfor Lille Lungegårdsvannet. Det er en liten lekeplass som ble bygget i 2016.  


Fakta:

Barnas Byrom
er en storsatsning på sikring, oppgradering og etablering av lekeplasser i Bergen.
Barnas Byrom ligger inn under Bymiljøetaten i Bergen kommune. 

 

Flere forslag til aktiviteter