7 Liva og Laurits i trehytta si.JPG
17. februar 2020

Eventyrlig fristed i toppen av et tre

Når lykken er en trehytte.

Den kan lekes i, tenkes i, leses i og kanskje være sint i. Og det er der du får tak i de beste eplene. 

Tekst og foto: Mette Cecilie Johansen 

Oppi et gammelt epletre, i en hage på Lund ligger den, den flotteste trehytta du kan tenke deg. Hvitmalt, med vindu, balkong og gangbro sitter den der oppe, blant greiner i rosa blomst. 

Populært lekested
Laurits (7,5 år) og Liva (10 år) Lauritsen smiler. De er de heldige eierne av trehytta. 
– Det er gøy å leke i den, forteller Liva. Og fortsetter at den er det perfekte stedet til et kontor for unge detektiver. Slik som Tiril og Oliver i «Detektivbyrå nummer 2». Inni hytta er det benker og bord, så her kan man spise litt og det er et fint sted å leke med venner. Hytta er ikke så stor, men det går faktisk an å være syv barn der inne. Det er en allsidig tumleplass. Et sted for lek og moro, og et sted for roligere aktiviteter. Når regnet trommer på taket om sommeren er det fint å sitte der inne og kose seg. 
– Når vi leker tikken kan vi ha hytta som et pausested. Også kan vi sitte og lese der, sier Liva. 
– Noen ganger tenke seg om, og noen ganger leke i den, konstaterer Laurits.

Fordeler og ulemper ved å bo i et tre
Før Laurits ble født, da Liva var liten baby, bygde barnas storesøster en hytte i dette epletreet sammen med sin fetter. Etter hvert ble den hytta erstattet med hytta som sitter der i dag. Dagens hytte har gått gjennom litt oppgraderinger. Først hadde de en stige for å komme seg opp, etter hvert fikk de balkong og nå har de en knallfin gangbro som fører fra bakken og opp i høyden. Balkongen på hytta har fått seg en liten knekk i vår og skal repareres. Så det å være eier av en trehytte forplikter litt, for de krever jo litt vedlikehold og litt rengjøring. Laurits og Liva forteller at de har malt hytta inni sammen med Mamma og at foreldrene har tatt seg av malingen på utsiden. Men litt jobbing av og til, det kan da umulig finnes noe aber med en så fabelaktig trehytte? 
– Edderkopper, kommer det kjapt fra Laurits. 
– Og maur. 
For hytta sitter jo i et tre og i et slikt tre bor det jo noen seksbeinte og noen åttebeinte skapninger. De kan til tider være både skumle og ekle. Så noen overnatting i trehytta blir det ikke på de tobeinte. Men, å ha trehytte i et epletre har jo en skikkelig stor fordeler. For det er nettopp fra trehytta du får tak i de beste eplene. 

Livet i en trehytte høres fortryllende ut.
– Hvis jeg er litt sur, så kan jeg gå opp der og sitte og tenke meg om og få være litt i fred. Og så kan jeg gå ned igjen, filosoferer Liva. 
Alle skulle hatt et slikt sted, tenker Barn i Byen. 

Andre Artikler