IMG_5633 Syvåringen var fornøyd med å leke fyrvokter.JPG
23. april 2019

Fyrvoktere med tean i tanga

Barn i Byen tester: Fyrferie

I havgapet utenfor byen ligger det et fyr på en holme. Der kan du feriere og leke fyrvokter. 

Tekst og foto: Anja Walker-Brunvatne

– Hæ? Skal vi overnatte på et fyr? Syvåringen ser spørrende på meg med kulerunde øyne. Da han får høre at vi skal ta turen til Grønningen fyr, blir han fra seg av begeistring.
– Jeg skal være fyrvokter, utbryter han med en entusiasme bare barn kan vise.

Helt ytterst på østsiden av Kristiansandsfjorden ligger det en liten, værutsatt holme. Det er denne lille holmen vi nå setter kurs mot. At overfarten tar litt tid gjør ingenting når man har en så vakker transportrute forbi Bragdøya og gjennom Skippergada. Jo, lenger ut vi kommer, jo, mer vind og bølger blir det. Endelig kan ungene skimte fyret i horisonten. De små er klare for å være fyrvoktere for en dag. 

Et liv uti havgapet
1. september 1878 lyste Grønningen fyr for aller første gang. Fyret ble drevet som familiestasjon, og på det meste bodde det fem voksne og elleve barn på denne lille holmen. Selv om veggene i fyrbygningen er prydet av avisartikler og annet historisk materiale som vitner om livet lang uti havgapet, er det vanskelig å forestille seg hvordan livet virkelig var for de som bodde på dette værharde stedet både vinter og sommer. Barna gikk på skole på Randøya og ble rodd ut dit annenhver dag. Forsyninger måtte skaffes, og ble man overrasket over en stiv kuling, så hadde man likevel ikke annet valg enn å ta årene fatt og ro tilbake til Grønningen. Etter å ha vært bemannet i 102 år, ble fyrstasjonen automatisert i 1980 og siste fyrvokter pakket sammen og flyttet ut.

Skjermfrie dager
Grønningen fyr har ikke innlagt vann, og heller ikke strøm. Med andre ord fikk vi en fullstendig skjermfri ferie. Tiden ble brukt ute på svaberget for å leke med steiner og skjell, utforske fjæra på jakt etter gjemte skatter, ta fiskeutstyret fatt eller betrakte fuglene.
Området er sjøfuglreservat, og fuglelivet er rikt. Mulighetene er uendelige, men en ting er sikkert: Uansett hva du gjør på Grønningen, er du i nær kontakt med naturen. En pinne kan være en dukke, en stein blir plutselig et troll, og vipps så var skjellet en lastebil. I kontakt med naturen, slippes fantasien løs. 

En perle i skjærgården
Fyret har totalt fem bygninger, deriblant fyrbygning, assistentbolig, uthus og to naust. Bygningene ligger tett sammen og er inngjerdet av murer. Når vinden står på som verst, noe den ofte kan gjøre så langt ute på havet, er det lett å finne et lunt sted mellom bygningene.
Vi stilte forberedt og hadde med hoppetau og et par lekebiler. På denne måten var ungene underholdt når de ikke lenger kunne løpe fritt med tean i tanga. Utsikten fra denne naturskjønne holmen er vakker. Nakne svaberg og småkupert terreng. Blått hav så langt øyet kan se. Oksøy fyr som nærmeste nabo. Båter som seiler forbi. Lyden av bølger som bruser. Hvor ofte sitter man bare og ser? Ikke ofte nok, merket jeg.

God morgen, Superspeed
Neste morgen våknet fuglene før oss og var i full sving da sola tittet inn gjennom vinduet og minstejenta fant ut at vi måtte passe på å få utnyttet dagen. Jammen var vi ute av soveposene og ferdig påkledd slik at vi stod klare til å vinke hei da Superspeed passerte rett over klokken åtte. Etter å ha sett dønningene fra Superspeed bruse inn i svaberget, gikk vi tilfeldigvis, og heldigvis, rett ned til brygga. Der ventet nemlig to nysgjerrige, men sjenerte seler. De betraktet oss fra trygg avstand, men gjorde at ungene fikk en opplevelse av en ferie av det litt mer eksotiske slaget, langt ute i den ytre delen av sørlandsskjærgården.

Bragdøya Kystlag
Siden 1987 har Bragdøya Kystlag hatt ansvar for å holde fyret vedlike, og har både pusset opp fyrbygningen innvendig og åpnet det for besøk og overnatting. Hele skoleferien stiller medlemmer av Bragdøya Kystlag som vertskap og hjelper gjester med å finne seg til rette. Fyret har 30 sengeplasser totalt, og assistentbolig og naust byr på fullt utstyrt kjøkken.
I utgangspunktet må man ordne transport ut selv, men dersom man trenger skyss i sommersesongen kan man ringe vertskapet og forhøre seg om muligheter. Bare husk å pakke nok klær til ferien på denne værharde holmen, så er det duket for en avslappende fyrferie i nær kontakt med naturen.


Grønningen fyr har ikke innlagt vann, og heller ikke strøm. Med andre ord fikk vi en fullstendig skjermfri ferie
Vil du lese mer om fyr? 
Biblioteket anbefaler bøker om fyr:
 
Billedbøker: «Mimbo Jimbo bygger et fyrtårn» av Jakob Martin Strid og «Los-Reinert på fyret» av Siri E. Mohr. 
Fagbok: «Kjell Otto og fyret», Bjørn Arild Ersland.
Gratis til utlån på biblioteket.

Andre Artikler