IMG_5498 På Barnas Arkitekturdag kan du bygge en romersk bue av puter. Klarer du det like godt som disse to arkitektene.JPG
23. april 2019

Arkitekt for en dag

Barnas arkitekturdag arrangeres for første gang.

Barna er byens fremtidige innbyggere, arkitekter, planleggere og beslutningstagere. Nå får de en egen dag viet til arkitekturen.

Tekst og foto: Mette Cecilie Johansen

– Hvis vi tar en av de store nå, så holder den. Gisela Urte Nilsen og Nina Malo bygger en romersk bue av spesialputer på Sørlandets Kunstmuseum (SKMU). Den ene støtter buen mens den andre finner den riktige biten i dette store puslespillet. For å bygge en romersk bue av puter krever samarbeid, men ikke nødvendigvis to arkitekter.

London, Buenos Aires, Oslo og nå Kristiansand
I oktober får Kristiansand den aller første Barnas Arkitekturdag. I Kvadraturen blir det masse aktiviteter av forskjellig slag, alle med arkitektur i sentrum.
Gisela Urte Nilsen er arkitekt og Nina Malo er arealplanlegger i plan-, bygg- og oppmålingsetaten i Kristiansand kommune. De forteller at ideen og inspirasjonen til Barnas Arkitekturdag i byen kom fra Barnas Open House Oslo. Et gren av arrangementet Open House som arrangeres i over 40 storbyer verden rundt. I Kristiansand er det kommunen som har satt det i gang, mens i Oslo er det private arkitekter som står bak. Arrangementet blir en stor dugnad der de forskjellige aktørene stiller med materiell og mennesker.

Fremtidige arkitekter og planleggere
– Det er veldig gøy å jobbe med barn om rom og sted. De har ikke de samme begrepene som oss voksne. Barn er mye mer intuitive enn voksne når det gjelder rom, sier Gisela.
– Vi ønsker å formidle arkitektur, byhistorie, kjærlighet til byen til barn. Og også romforståelse og alt det vi jobber med, både som arkitekter og som planleggere. Barna er de fremtidige innbyggere, arkitekter, planleggere og de fremtidige beslutningstagere. Så det er viktig at de både har interesse for arkitektur og byplanlegging, og at de lærer noe om det.

Variert innhold
Det blir mye forskjellig aktiviteter på arkitekturdagen. For arkitektur kan være så mangt, det er ikke bare bygninger og planløsninger. Det blir også danseverksted med Sharrons dansestudio, omvisning og verksteder, Legobygging og morsomme konstruksjonsoppgaver. En av de praktiske aktivitetene er nettopp denne romerske buen som barn og voksne kan få bryne seg på. Den skal konstrueres på SKMU som er en av flere samarbeidspartnere på arrangementet.
– Det er viktig å jobbe sammen som arkitekter, samme om vi jobber i kommunen, privat eller på et museum. At vi sammen formidler arkitektur, uavhengig av våre roller ellers, sier Gisela.
Hvordan gikk det med den romerske buen som de to arkitektene bygde? Joda, den holdt den. Om den hadde blitt godkjent av gode romere er ikke helt sikkert. Du får prøve deg selv den siste lørdagen i oktober og se om du klarer å bygge en like god bue.Andre Artikler