IMG_0638.JPG
23. april 2019

Arnes turtips: Ringåsen. Høyere enn Varoddbroa.

Nærtur med salamandere og overraskende høyde.

Tekst og foto: Arne H. Holte

Dette er vel ikke byens best kjente turområde, men tar du turen opp i Ringåsen vil du se at de få stiene som er der, er ganske velbrukte. Oddersjaas løypegruppe har ryddet en del av stiene der.

Sett bilen, eller enda bedre sykkelen, ved museet og ta kjerreveien mot sør. Da har du flerbruksbanen på høyre side. Den brukes av mange som ruller på ski eller skøyter, men også av pasienter, pårørende og pleiere fra de nærliggende institusjonene. Du passerer skiltet til Hundremetersskogen og går ned bakken. Like før du kommer til bebyggelsen, finner du den blåmerkede stien til venstre. Kanskje synes du ikke stien er noe særlig å skryte av, og det med rette, steinete som den er. Men så snart du er på toppen av bakken, er det slutt på elendigheten, for nå går du på en fin og myk nesten flat skogsti.
Kaster du et blikk opp mot venstre, kan det være at du aner at engang var det en hoppbakke her. Unnarennet er så vidt synlig, kanskje hadde bakken bare et naturlig ovarenn – om ikke, så er det vekke for lenge siden. Nå får du salamanderdammen på høyre side, kikk godt etter, for så vidt jeg husker, var det salamandere her tidligere. Kanskje du får se de små krokodillelignende krypene nede i vannet ...

Nå deler stien seg, tar du til høyre og setter kursen mot Ringknuten. Her må du være litt på vakt med de små. Det går bratt oppover, først en trapp, deretter er det å holde seg i rekkverket – og plutselig er du 80 meter over havet med flott utsikt i alle himmelretninger. Mot sør-øst ser du Østergabet med Oksø og Grønningen. Mot øst ser du rett ned på Varoddbroa og mot sør og vest ser du Lund og boligområdene nær Gimlekollen.

Vel nede igjen ved salamanderdammen tar du til høyre til Ringåsen. Stien opp er en flott natursti, og er du ivrig jogger, klarer du ikke holde igjen her. Selv den bratte bakken fyker du opp, og før du vet ordet av det er du 81 meter over havet. En hel meter høyere en Ringknuten!

Nå er det full fart nedover. Der stien deler seg, kan du ta til høyre og ende i Bygaden som går rett gjennom museet, eller du kan ta stien til venstre og ende omtrent der du gikk inn i terrenget. Du vil uansett ha hatt en fin tur. Ikke lang, men kanskje grei nok.


Startsted: Museet. GPS 58,16234 N 8.02908 Ø
Turlengde: 2,5 km.Andre Artikler