Hovedbilde-fotball-høy-puls-osv.JPG
17. februar 2020

Et møte med forbilder - IK Start

De har jobben mange barn drømmer om. Men hvordan er det egentlig å være fotballspiller? Vi sendte ut tre unge journalister for å finne svaret!

De har jobben mange barn drømmer om. Men hvordan er det egentlig å være fotballspiller? Vi sendte ut tre unge journalister for å finne svaret!

Tekst: Martin Granum Foto: Martin Granum og IK Start

Amanda, Fillip og Oliver går inn porten på Sør Arena med trippende skritt, regn i luggen og et smånervøst blikk. Klokka er 11 på formiddagen, og fjerde- og femteklassingene skulle egentlig hatt KRLE- og mattetimer på skolen. Men i stedet er de ute på et oppdrag de synes er mye viktigere: de har nemlig fått lov til å besøke IK Start sin formiddagstrening. Nå har de tre en intervjuavtale med to av spillerne. Som journalister skal de finne ut hvordan det egentlig er å være fotballspiller. Og kanskje fortelle de mange Start-fansene i byen noe de ikke vet om sine forbilder?

Inne på Sør Arena er tribunene tomme, men det er langt fra stille. Trener Kjetil Rekdals høye rop fyker som et ekko frem og tilbake mellom betongveggene, og spillerne gir alt. Fra sidelinja følger journalister fra andre aviser med på alt som skjer med kritiske blikk. BiB-journalistene blir litt alvorlige, og kikker nervøst på notatene de har forberedt. Men skuldrene senker seg når fløyta går og smilende spillerne kommer bort og hilser på. Nummer 15 Henrik Robstad og nummer 27 Eirik Wichne tar «high fives» med de ferske journalistene, og forteller at de gleder seg til å bli intervjuet av dem. I neste øyeblikk blir Barn i Byens utsendte invitert med inn i spillernes pauserom. Her viser de to spillerne frem biljardbordet og slenger seg ned i sofaen klare til å bli grillet. Amanda, Fillip og Oliver er ikke sene med å fyre løs:

Hva er det beste med å være fotballproff?
– Å kunne komme hit hver dag for å gjøre det du liker best, og spille fotball sammen med lagkamerater, svarer Henrik.
– «Lagkamerater? »spør Eirik spøkefullt.
– Venner! Jeg mente venner! smiler Henrik tilbake, og forteller om godt samhold i laget.
– Vi er heldige som kan ha det gøy med folk vi er glade i, slår Eirik fast.

Hva er det gøyeste med å spille fotball?
– Å score mål! kommer det kjapt fra Henrik, nesten før Oliver har rukket å stille ferdig spørsmålet. Etter å ha tenkt seg litt om, forteller han at det å klarere ballen også kan være morsomt.
– Å vinne er også gøy! Eller å vinne sammen med noen, uansett hvem som scorer målene, skyter Eirik inn. Han får et nikk fra kompisen.

Hva spiser dere før kamp?
– Vi spiser alltid ris, kylling og lasagne før kamp, med salat og frukt i tillegg. Også drikker vi mye vann, det er viktig!
– Men vet dere hva dere bør spise ellers på dagen? spør Eirik tilbake til journalistene, som rister på hodet.
– Makrell i tomat! Helt seriøst, riktig mat er viktig om man vil nå langt! Spilleren med draktnummer 27 blir ivrig i sofaen, og det ser ut som han får vann i munnen når han snakker videre om brødskive med makrell i tomat, egg og majones. Henrik gliser på siden, mens Amanda Filip og Oliver rynker litt på nesa.

Hva spiser dere ALDRI før kamp?
– Kompe! svarer Start-duoen i kor, før de legger til poteter, taco, «grandis», brus og godteri.
– Vi må vel holde oss unna det meste som er godt, slår Eirik litt oppgitt fast.

Hvor mye fotball spilte dere da dere var små?
– Jeg spilte hver dag på løkka, sier Henrik. – Ikke fordi jeg måtte, men fordi det var gøy, og fordi jeg var der med venner. Eirik nikker.
– Men du er jo liten enda, gliser Henrik (27 år) spøkefullt, og pirker borti kompisen Eirik, som er 21 år.

Har dere noe favorittlag i engelsk fotball?
– Huff, sukker Eirik. – Jeg ble meldt inn i United-klubben da jeg var liten. Jeg ble presset inn av brødrene mine, selv om jeg egentlig heiet på Arsenal. Så nå heier jeg ikke på noen, egentlig.
– Ikke jeg heller. Jeg tror kanskje vi to er de eneste på laget som ikke har noe engelsk favorittlag, undrer Henrik.

Hva er rekorden deres i triksing?
– Jeg og en kompis konkurrerte ofte i triksing på ungdomsskolen, sier Henrik, og forteller at de var over 3000 et par ganger. Eirik nikker imponert, og BiB-journalistene sperrer opp øynene.
– Jeg har 1500 eller noe, mimrer Eirik, men legger til at han har en «unnskyldning»: – Jeg bruker linser, så hvis jeg har øyene for lenge åpne, så stivner de.

Hva liker dere å gjøre når dere ikke spiller fotball?
– Henge med venner! Også er det også viktig å slappe av, eller restituere som det heter. Da er favoritten å se serier eller å spille FIFA, forteller Eirik. Han påpeker spøkefullt at han aldri spiller med seg selv eller andre Start-spillere på TV-spillet. I tillegg forteller han at han gjerne trener andre morsomme idretter, som badminton eller volleyball. Henrik nikker gjenkjennende, og sier at han har tre–fire treningsøkter i uka utenom fotballen. Begge er enige om at allsidig trening er bra.

Hvem var den beste fotballspilleren av Myggen og Reka?
(Både Erik «Myggen» Mykland og Kjetil «Reka« Rekdal var fotballproffer, og begge jobber nå i Start. Rekdal er guttas trener.)
– Hehe! Start-spillerne ler usikkert. – Leser Rekdal denne avisen?
– Jeg tar sjansen og sier Myggen, humrer Eirik.
– Jeg har også alltid vært svak for Myggen, kan Henrik fortelle. – Han hadde noe som vi nesten ikke har sett hos noen annen spiller siden. Han var nede på gresset og spilte litt her om dagen, og han er jaggu like god enda!

På vei ut av stadion diskuterer de unge journalistene spillernes svar ivrig. Makrell i tomat blir nevnt med skeptiske miner, og det virker ikke akkurat som noen av dem har planer om å løpe på butikken for å kjøpe en boks. Men om det Amanda, Fillip og Oliver har på skiva til kvelds tidligere har svømt i havet, det vet vi ikke. Forbilder kan nemlig få deg til å se annerledes på ting.

Andre Artikler