Fiskepinner i rosa panne_BRIGDE.jpg
23. april 2019

Mattips: Barnas hjemmelagde fiskepinner

Det høres kanskje vanskelig ut, men hjemmelagde fiskepinner er superenkelt, og noe barna synes er gøy å være med på å lage. Gjør hverdagsmiddagen om til en aktivitet for hele familien.

Tekst og foto: Geitmyra matkultursenter for barn

Fiskepinner er skikkelig godt. Og best blir de om vi lager dem selv. På Geitmyra matkultursenter for barn, har vi et kurs vi kaller tirsdagsmiddag. Det er et familiekurs med lav terskel og mye hygge, som handler om nettopp det barnefamiliene synes er vanskeligst: Hvordan lage noe som er kjapt, sunt og godt på en hverdag?

Fiskepinner er popu­lær mat i mange familier, selv om de frosne kanskje ikke er så sunne. Vi har funnet ut at ved å la barna delta på kjøkkenet, får vi fiskepinner som er både mye bedre og mye sunnere enn ferdigvarianten, i tillegg til at barna får oppleve læring og mestring. Vi lager gjerne en råkostsalat eller ovnsbakte rotgrønnsaker, og hjemmelaget majones eller yoghurtdipp med urter som tilbehør. Nam, nam!
Fiskepinner kommer fra havet. Men mange barn aner ikke hva fiskepinner er laget av. Når vi lager dem selv, kan vi både lære hva de er laget av, og vi kan blande all slags gode smaker i skorpen. Du kan bruke hvilken fisk du vil. Fisk er kjempebra for kroppen vår og ikke minst for hjernen. Fisk har mye av det myke, umettete fettet som en stor del av hjernen vår består av. Derfor kan du bli både gladere og klokere av å spise mye fisk.

En viktig ingrediens for at barna skal synes at maten er god, er at de har vært med å lage den selv. La barna dele fisken i biter og kutte urter. Lag et samlebånd: La barna dyppe fisken først i mel, så i egg og til sist i brødsmuler mens du tar deg av stekingen.

INGREDIENSER
Til 4 porsjoner

600 gr. fiskefilet (f.eks sei eller torsk)
4 ss hvetemel eller grovt sammalt mel
1 egg
2 ss melk
2 dl brødsmuler/strøkavring
1 ss hakkede friske urter
(f. eks oregano)
2 ss revet parmesan
stekeolje
salt og pepper
Sitron

FRAMGANGSMÅTE

1. Lag brødsmuler av tørt brød ved å rive brødet på rivjern eller kjøre det
i en kjøkkenmaskin (du kan også kjøpe strøkavring).

2. Skjær fisken i pinner.

3. Bland urter og ost med brød­smulene. Ha dette på en tallerken.

4. Knekk egg i en bolle og pisk det lett sammen med melken.

5. Ha melet på en tallerken med litt salt og pepper.

6. Vend fisken først i mel, så i eggeblandingen og til slutt i urte-brødsmulene.

7. Stek fisken gyllen på begge sider i litt varm olje.

8. Når fiskepinnene er ferdige, er det lurt å legge dem på en tallerken med
litt tørkepapir som suger til seg overflødig fett.

9. Smak til med salt, pepper og sitron.

10. Server med ovnsbakte rotgrønnsaker og yoghurt naturell tilsatt urter
og sitron.



Andre Artikler