dp5.jpg
01. juli 2020

Barn i Byen junior. Dyrepasser i Dyreparken

Sjimpanselek i Dyreparken

Lurer du på hva dyrepasserne gjør om morgenen? Det vet nemlig jeg, for jeg var med dyrepasser Hildegunn om morgenen og hjalp til å gjøre klart for sjimpansene.

Tekst: Pia Eiersland, Barn i Byen Junior Foto: Martin Granum

Sjimpansene som lever i Dyreparken spi­ser mye frukt, grønnsaker, frø og lignende. Noe av maten de spiser kjøpes inn av Dyreparken, annet får de fra matbutikker. Det er en ganske god løsning fordi det er mye i butikken som ikke blir solgt, men som fortsatt er helt fint å spise. Da hjelper det til med å kaste mindre.
Det første som skjer med frukten er at den blir kuttet opp på et eget apekjøkken. Der hadde de pyntet fint opp med et tarantellaskall. Det var bare det at skallet ikke er ekte, men det kunne ikke jeg, med min edderkoppskrekk, vite. Du kan jo gjette hvordan jeg reagerte.

Gjemmelek
Jeg fikk være med inn der sjimpansene pleier å leke. Der hjalp jeg Hildegunn med å gjøre det klart til sjimpansene. Først fjernet vi sjimpansenes bæsj. Eller … Hildegunn fjernet sjimpansenes bæsj. Jeg hadde ikke superlyst til det. Deretter puttet vi litt høy og treull (små, krøllete remser lagd av tre som kan minne om ull) i noen kasser og strødde en nøtteblanding på. De gjemte vi rundt om i sjimpanse-stedet. Sjimpansene liker å leke og kaste rundt på kassene. De blir jo selvfølgelig glade når de finner noe å spise i dem også. Vi hadde også en bøtte med honning og vann i. Den låste vi inne i et lite skap med et hull i toppen. Apene kan bruke pinner for å få tak i honningen.
Sjimpansene sitt første måltid består av rotgrønnsaker, som gulrot. De gjemte vi for dem rundt i rommet. Vi strødde også rundt litt nøtteblanding som de kunne lete etter hvis de ble sultne. Senere på dagen får sjimpansene mat som blir lagt oppe i taket, så sjimpansene må klatre for å få tak i dem. Sjimpansene må få litt utfordring i hverdagen.

Sjimpansene blir sluppet løs
Jeg fikk sett på når sjimpansene ble sluppet ut i området sitt. Julius, sjimpanseflokkens leder, kom ut først. Han hoppet rundt og lagde lyder. Hildegunn fortalte at det var for å vise hvem som er sjefen. Når de andre hadde godtatt at han fortsatt var lederen, ble Julius stille og de gikk for å lete etter mat.
Junior, sønnen til Julius, brukte en pinne på å prøve å få tak i veska mi. Det greide han jo heldigvis ikke. Jeg vil jo ikke at sjimpansene skal tulle-ringe alle i klassen med mobilen min heller, da. Til slutt ga Junior opp og ga meg pinnen som en fin suvenir å ta med hjem.

Apene forsvinner i verden
Ville sjimpanser pleier å bo i Vest-Afrika. De lager reder i trærne og lever i en slags flokk. Spesielt familie går sammen. Selvfølgelig spiser de litt det samme som sjimpansene i Dyreparken. Sjimpanser er glad i søtt akkurat som oss mennesker. De ville sjimpansene kan også spise mindre apekatter. Sjimpansene er jo ikke apekatter, men menneskeaper. De får heldigvis ikke servert små aper i Dyreparken.
Sjimpanser er dessverre veldig utryd­ningstruede. Det året Julius ble født var det ca. 1 million ville sjimpanser på jorda. Nå, etter 40 år, er det ikke engang 200 000. Tenk, hele 58% av dyrene som lever på jorda har forsvunnet i løpet av de siste 40 årene og aper er noen av de dyrene det gjelder mest.

Her er noen tips til det du kan gjøre for sjimpansene:
- Ikke bruk ting med palmeolje i seg
- Bruk mobilen din lenge og resirkuler gamle mobiler
- Om du er på ferie og noen spør om du vil ta bilde med en sjimpanseunge, så ikke gjør det
- Om noen spør om du vil smake på apekjøtt, så ikke gjør det
- Gi penger til organisasjoner som støtter sjimpanser og ta vare på miljøet.

Visste du at …
... Julius fyller 40 år i år?
... hvert år forsvinner det et regnskogsområde på størrelse med Danmark?
... sjimpanser pleier å føde ungene oppe i trær?
... menneskeaper kan kjenne igjen sitt eget speilbilde?
... sjimpanser er et av de få dyrene som bruker redskaper (som pinner) til å få tak i maten sin?


Andre Artikler