For å ta i mot ballen bruker man en hanske. Er man høyrehendt, som Magnus, kaster man med høyre og tar i mot med venstre.JPG
25. april 2019

Min hobby. Baseball!

Slår til med baseball for barn

Har du spilt slåball i skolegården før, og syntes du det var gøy? Da er sjansen stor for at du også vil digge baseball, en sport som vinner stadig nye tilhengere her på Sørlandet.

Tekst: Camilla Høy. Foto: Camilla Høy og Mette Cecilie Johansen

– Finn balansen, liten knekk i knærne og balltreet høyt opp og bak, roper trener Henrik Hanselmann. Han instruerer et knippe lærevillige barn og unge i slagteknikk.
Cecilie Melbye Juhl-Thomsen (9) inntar posisjon og gjør et par forsiktige forsøk på å treffe den lille ballen som står plassert på et slags stativ foran henne, mens trener Hanselmann observerer.
– Du må druse til og ikke være redd for å bomme. Det gjør proffene hele tiden, forklarer han.
Cecilie tar et fast grep om balltreet og inntar posisjon igjen. Hun bommer første gang og andre gang, men så – PANG! – får hun inn en knallhard fulltreffer og ballen suser av gårde.
– Nydelig, jubler Hanselmann.
– Dette fikser du jo så lett som bare det, roser han, og Cecilie gliser fra øre til øre.

Gamle fiskegarn
– Lillebroren min har spilt baseball i ett år nå, og jeg har vært med foreldrene mine og sett på. Baseball virker så gøy. Jeg har lenge hatt lyst til å teste ut idretten selv, forteller Cecilie.

Etter å ha sett lillebror Mathias (7) spille baseball i fjorårets sesong, fikk Cecilie Melbye Juhl-Thomsen (9) lyst til å teste ut idretten selv.

Alle som synes baseball virker spennende kan komme på de vanlige treningene og prøve seg, og alt av utstyr kan lånes av klubben.
– Baseball kan nok virke litt avansert for mange, men det er det altså ikke. Idretten likner veldig på slåball, som de aller fleste barn nok har spilt i gymtimene ute i skolegården. Dette er en sport for alle, og krever ingen forkunnskaper, sier Hanselmann.
Han er primus motor i Kristiansand Suns, og var med på å starte opp klubben i 2006. Etter å ha spilt på utendørsbaner både her og der en stund, fikk seniorlaget i 2009 overta Starts gamle fotballbane på Dønnestad i Tveit. Dessverre var ikke fasilitetene her all verdens å juble over. Blant annet manglet det gjerde rundt banen, og Kristiansand Suns ballfangernett bestod lenge av noen gamle fiskegarn fra fiskemottaket på Flekkerøy, tredd over et par fotballmål.
– Jeg har ikke tall på alle ballene som forsvant og ble borte for oss i buskene, ler Hanselmann.

Landets flotteste?
I tillegg til dårlige fasiliteter, slet Kristiansand Suns også med rekruttering til klubben, da baseball er en relativ smal sport her i landet og lite synlig i mediebildet. Men med god lagånd og masse pågangsmot, kom de seg til slutt over kneika.
– Takket være egne midler, utallige dugnadstimer og ulik pengestøtte, har vi i dag en av landets flotteste baseballbaner, forteller Hanselmann stolt.
På denne flotte banen får også Kristiansand Suns barnelag slippe til. De trener hver torsdag i sesong. Tirsdager holder de til på kunstgressbanen ved Idda stadion, gjerne iført kule, blå capser og matchende trøyer med Kristiansand Suns logo på.

Kaste, slå og ta imot
– Jeg driver med mange forskjellige idretter, men baseball er helt klart gøyest, sier Magnus Johnson (9).
Faren hans, Andy Johnson, startet opp Kristiansand Suns sammen med Hanselmann, og er i dag aktiv spiller, samt trener for barnelaget. Andy har spilt baseball på både high school og college, og han har flere proff-år bak seg i Australia og Tyskland. Så da er det kanskje ikke så rart at Magnus som liten pjokk begynte å trille og kaste baseballer omtrent før han kunne gå.
– Baseball har vært en del av livet mitt så lenge jeg kan huske. Men det var da jeg ble syv at jeg begynte å interessere meg skikkelig, forteller Magnus.
– Men hva handler egentlig baseball om, for oss som ikke har peiling?
– Det handler egentlig om å kaste, slå og ta imot en ball, pluss litt løping da. Det vanskeligste, synes jeg, er å treffe baseballen med balltreet når den kommer mot meg. Det krever sykt mye trening, forteller Magnus.
Proffene kan kaste så hardt at baseballen kommer opp i en fart på 160 kilometer i timen, så da må slagmannen være lynrask. Treffer man ballen på hvert tredje forsøk, er man en superstjerne.

Home run
– Det gøyeste er helt klart når noen slår en home run. Det vil si at ballen havner på tribunen eller utenfor stadion. Da blir det alltid ellevill jubel, forteller Magnus.
Han håper nå at flere barn og unge vil få øyene opp for den verdensomspennende sporten, slik at det etter hvert blir mange lag som kan spille kamper mot hverandre her på Sørlandet. Nå spiller barnelaget mot lag fra blant annet Mjøndalen, Sandefjord og Sola. Det innebærer en del reising, men ikke mer enn at det er helt overkommelig.
– På kampene er det alltid god musikk, sol og burgere eller pølser på grillen. Alle får spille like mye og vi heier på hverandre og backer hverandre opp, sier Magnus.
Den store drømmen er å få spille i den amerikanske baseballserien Major League. Da er det bare å stålsette seg for rundt 160 kamper fra april til oktober – hvert eneste år!
– I USA er baseball skikkelig stort, og det er tusenvis av tilskuere på tribunen. Kampene her kan vare i tre timer, rekorden er faktisk over åtte, forteller Magnus entusiastisk.
– Så da er det fint at det selges mye mat og popcorn og sånt. Jeg tror ikke baseball vil bli like populært i Norge, men det gjør ikke noe. I år får klubben vår egen baseballbane for barn på Dønnestad, sånn at de voksne kan trene og spille kamper samtidig som oss, på den store banen. Så det går stadig fremover, sier han.

Andre Artikler