Lindesnes fyr Foto Heidi Sørvig©Visit Sørlandet.jpg
23. april 2019

Ta kvikklunsjen og appelsinen på et museum

Påsketips. Besøk museene i landsdelen

Bli med på påskefeiring på historiske steder på Sørlandet. Historie er superspennende, og i påska kan du dra til museene for å få et innblikk i en svunnen tid.

Tekst: Elisabeth Høibo Foto: Elisabeth Høibo, Heidi Sørvig, Vest-Agder-museet og Gerd Corrigan

På Kristiansand museum på Vige kan du spasere i de historiske bygatene og gå inn i husene som tidligere lå i Kristiansand. På Setesdalstunet kan du høre mer om hvordan det var å leve i ei årestue og under trange kår i Setesdalen. Søndag 14. april er det påskeverksted for barn.Nordberg Fort på Lista museum åpner sine nye utstillinger om vikingtid og kapertid i påska, og museet holder åpent alle helligdagene. Det blir påskeverksted tirsdagen i påskeuka. Tar du turen rundt museet kan du finne helleristninger fra bronsealderen på Pennefeltet like nedenfor museet.Lurer du på hvordan garn og ullvarer blir til bør du absolutt legge turen innom museumsfabrikken på Sjølingstad Uldvarefabrik like ved Mandal. Her kan du lage fine påskefigurer i filt og ull. Klokken 13 kan du bli med på en spennende omvisning i fabrikken. Du lærer hvordan ull blir til og hvordan produksjonen foregikk i gamle dager. Museet produserer fortsatt ullprodukter på de gamle maskinene. Åpent: Palmesøndag 14. april kl. 12–16, mandag 15. april og tirsdag 16. april kl. 11–15.

Et av mine favorittmuseer er Kuben i Arendal. Museet ligger i et moderne firkantet bygg like ved Fylkeshuset i Arendal, derav navnet Kuben. Utstillingene inne er utrolig flotte; gjenstander er belyst og presentert på en delikat måte. Utstillingen med slaveskipet Fredensborg som forliste ved Tromøy utenfor Arendal 1. desember 1768 er et sterkt møte med en brutal historie. En litt hyggeligere historie er utstillingen «Barndom» som handler om barndom på 1900-tallet. Denne utstillingen er laget for barn. Jeg vil anbefale å ta med deg besteforeldre, de vil garantert synes dette er hyggelig. En utstilling som dette engasjerer hele familien. På Kuben blir det også påskeverksted søndag 7. april klokken 12–16 hvor du kan male egg og lage påskepynt i papir. En frisk tur til Lindesnes fyr, Norges sørligste fastlandspunkt, er noe jeg vil anbefale. De merkede turstiene i området er et flott alternativ til påskens skitur og fyret har mye å by på, både for store og små påsketurister. Her blir det påskerebus med premier til alle som deltar, bålgryte på plassen utenfor Fjellhallen, grilling, popkorn og hygge ute i havgapet. Du kan kjøpe «grillpakke» med lokalmat som du selv kan grille på bålet. Det blir også aktiviteter som drageflyging og båtbygging og koking av egg over bål på brygga, i tillegg til egg-trillingskonkurranse i fyrhagen. Sjekk ut de nye nettsidene til Lindesnes fyr for mer info og åpningstider. Lindesnes fyr har omvisning både palmesøndag og første påskedag. I kafeen i Fjellhallen blir det servert deilig suppe, fyrbrød (brød laget på tang og saltvann) og påskeboller. Suppa «Best før – best etter» er vegansk og laget av bortsorterte grønnsaker fra lokale butikker. Det blir også servert fyrbrød med lokale fiskekaker, hjemmebakte kaker, is, varme og kalde drikker så her ligger alt til rette for en herlig påske i havgapet. Sørlandets Kunstmuseum ligger midt i Kristiansand sentrum. I påsken er det full aktivitet med fotoutstil­lingene Cindy Sherman og Belonging – og tekstil- og installasjonsutstillingen Løpere av Kristiansand­kunst­neren Ann Cathrin November Høibo. I avdelingen Barnas museum kan barna leke i og rundt kunstinstallasjoner. Familieverkstedet Pip hvor du kan lage fantasifulle fugler i ull er åpent hver dag i påsken, bortsett fra andre påskedag.


Hvorfor er det så viktig å besøke et museum?

Du får mulighet til å lære mer om våre sørlandske tradisjoner fra bronsealder til nåtid. Et besøk på et museum er et besøk tilbake i tiden, du lærer mer om hvordan forfedrene levde. Et besøk på et museum får deg til å tenke og undre litt over tiden og hvem du er. Mange spørsmål dukker opp både hos liten og stor, og skaper ofte de gode samtalene.

God påske!Andre Artikler