minimakers7-liten.jpg
17. februar 2020

Barn i Byen junior. Test av MiniMakers

Koding, modellkitt og menneskespisende drager

Er du interessert i koding og elektrisitet? Da er MiniMakers perfekt for deg! Der jobber de nemlig med begge deler.

Tekst: Pia Eiersland Foto: Martin Granum

Jeg tok en tur innom MiniMakers for å se hva de drev med. Det var ganske spennende! Da fotograf Martin og jeg kom stod et bord med fire ulike oppgaver og ventet. Det var tydelig at dette skulle bli et gøyalt besøk.

Modellkitt med lys
Den første oppgaven var med modellkitt. Jeg skulle lage en figur med to led-lyspærer til øyne. Den første figuren min skulle bli en krabbe. Den fikk fire bein og to klør. Ja da! Krabber har mer enn fire bein. Men det hadde vært upassende å google det der, da. Wikipedia sier de har åtte men det er jo ikke en sikker kilde. Husk det! Jeg ville heller stolt på Store Norske Leksikon og de sier ti bein. Jeg prøvde også å lage en katt. Først skulle den være flat, men så funket ikke strøm greia, så da måtte den bli i snømann-stil i stedet.

Et elektronisk kort
I den neste oppgaven skulle jeg lage et kort. Det skulle ha en lyspære som ble drevet av kobbertråd. Jeg fikk den ekte lyspæra til å stikke ut av en lyspære jeg laget av papir. Når man trykket på en bryter lyste pæra (den ekte, ikke den av papir, for det ville vært rart).

Kodet brikke
Den neste oppgaven gikk ut på å kode. Jeg fikk en brikke med navn Micro:Bit som jeg skulle få til å gjøre det jeg ba den om. Det er mange muligheter med den, men jeg holdt det enkelt. Brikken hadde mange små lys og to knapper. Jeg fikk de små lysene til å vise bokstavene «Hello there!» (hallo der) hvis jeg trykket på den som het knapp A. Hvis jeg trykket på knapp B sto det i de små lysene: «General Kenobi!» Det er en Star Wars-greie hvis du lurte. Hvis jeg trykket knapp A og B samtidig fikk jeg det til å stå en lysende P. Alle vet jo at P er den beste bokstaven! Du våger ikke å protestere! Hvis jeg ristet brikken sto bokstavene: «Stop it!» (slutt med det der) i lysene. Selv kunne jeg velge hva som skulle stå skrevet. Jeg innrømmer at jeg gjorde en liten feil i begynnelsen. Jeg fikk den til å si «Hello there!» (hallo der) 12 ganger. Det tok jo aldri slutt! Heldigvis fikk jeg endret det til bare en gang, og ikke 12.
Man kan få til mange ulike tekster og få lysene til å lage mange bilder, som et hjerte. Denne brikken kan du også feste inni noen figurer så det på en måte blir munnen til figuren. Altså får figuren mange ulike humør etter hvordan du koder den. På MiniMakers-kursene kan du lage din egen figur, men jeg hadde ikke tid til det. Vi har hatt om koding på skolen og jeg har en kode app (Scratch Junior) hjemme på iPaden, så jeg hadde litt erfaring med det.

Animasjonsfilm
I den siste oppgaven skulle jeg lage en liten film med en app. Jeg fikk noen Legofigurer jeg skulle få til å bevege seg. Du tar et bilde, så flytter du Legofiguren en millimeter og tar et til. Slik fortsetter det hele tiden. Bildene blir spilt i veldig fort film, så (hvis du har gjort det riktig) ser det ut som at figurene beveger seg. Min film ble bare at to drager spiste mennesker, så kom en ridder og beseiret dragene. «Easy peasy lemon squeezy!»

Snipp, snapp, snute
Etter å ha vasket vekk ikke-strømførende leire, som jeg brukte i modellkitt-oppgaven fra under neglene, var det tid for å dra. Besøket hos MiniMakers var veldig interessant og gøy. Du kan tro jeg er glad for å få oppleve dette. Jeg vil anbefale det for både gutter og jenter. I MiniMakers gir de barn tilbud om kurs og aktivitet med «digital skaperglede». De mener det er viktig å lære ting til barn samtidig som de har det gøy. Kursene består av koding, teknologi og tradisjonelt håndverk i en perfekt blanding.
Andre Artikler