Da jeg var liten.jpg
01. juli 2020

Hvem har ikke drømt om å bli konge?

...eller kokk på et cruiseskip?

 

… konge
Giert Werring 

Kong Haakon 7. døde 21. september 1957. Jeg gikk i andre klasse på Lahelle skole. På skolen var det stor sorg, og vi ble sendt hjem for å sørge videre der. På veien hjem hadde jeg følge med bestevennen min Odd Jan. Vi snakket om at det var trist at kongen var død, men det som var enda verre var at nå hadde vi ingen konge. Hva skulle vi gjøre? Selvfølgelig – en av oss måtte bli konge. Men hvem? Vi kranglet om hvem av oss som ville passe best helt til vi gikk fra hverandre uten å bli enige. 

Ved middagsbordet fortalte jeg familien at jeg skulle bli konge. Hele familien lo og lo og lo. Og så fikk jeg vite at kong Haakon hadde en sønn og at han skulle bli konge. Olav het han. Jeg fikk også vite at det bare er sånn det kan skje. Ingen kan bare bli konge fordi de har lyst. Og forresten kan konger nesten ikke bestemme noen ting allikevel. De er mest til pynt. Etter det var jeg veldig imot at det skulle være noen konge i Norge. Men – så ble jeg voksen og laget mitt eget dukketeater. Og der kan jeg være konge og bestemme hvordan alt skal være, eller … 

Når jeg tenker etter, så er det vel Baldrian og Musa som bestemmer, og Giert er mest til pynt?

Giert Werring er dukkespiller, dukkemaker, figurspiller og festivalsjef.
Aktuell med «Baldrian og Musa, Kakemann. Dukkemann» på Teateret 27. og 28. desember - en skikkelig romjulstradisjon!
«Passe Hatt» på LørdagsKilden 11. januar og «Skrinet med det rare i» også på LørdagsKilden 22. februar

 

… komponist
Alexander Rybak

 

Jeg tror at alle barn har et talent som er helt unikt og spesielt. Mitt talent var musikk. Da jeg var barn, drømte jeg om å bli komponist. Jeg har alltid likt å fortelle historier, og det er ekstra gøy å fortelle historier gjennom musikk! For å lage melodier, er det alltid fint å kunne spille et instrument. Mine instrumenter var fiolin og piano, og jeg øvde mellom to og fire timer hver dag for å utvikle musikktalentet mitt.

Etter Melodi Grand Prix ble jeg først og fremst kjent som sanger og fiolinist, men nå gleder jeg meg til å lage mer og mer musikk, ikke bare for meg selv, men også for andre å fremføre! Nå har jeg nye drømmer og ideer, blant annet å lage musikk for store filmer. Men jeg må ikke glemme at for bare noen år siden var min store komponistdrøm å lage en musikal. Og tenk at nå skal musikalen min «Trolle og den magiske fela» settes opp på Kilden Teater! Jeg føler meg heldig. Det er gøy å drømme.

Alexander Rybak er sanger, fiolinist, låtskriver, skuespiller og forfatter
Aktuell med: Familiemusikalen «Trolle og den magiske fela» på Kilden fra 28. november til 28. desember. Se www.kilden.com for mer informasjon.

 

… dyrlege 
Helene Axelsen


Helt fra jeg ble født hadde vi katt som jeg var veldig glad i. Jeg elsket dyr og brukte så mye som mulig av døgnet sammen med dyr. Jeg passet hester, hunder og kaniner. Når skolen var slutt, dro jeg rett i stallen og ble der til leggetid. Da jeg ble eldre gikk interessen min mer og mer over på dyr i naturen, og det gjorde at jeg begynte å studere biologi. 

I dag er jeg så heldig å få jobbe med det jeg elsker, og har mange hundre dyr rundt meg hver eneste dag.

Helene Axelsen er biolog og har jobbet i Dyreparken i 13 år. 
Aktuell med: Julius sin 40 års dag den 26. desember. Se www.dyreparken.no for mer informasjon.

  

… kokk
Jørn Lier Horst 

Jeg ville jobbe ombord på cruiseskip, seile over de store havene – se og oppleve verden, mens jeg lagde og spiste god mat. Men så forsto jeg at det ikke skulle så mye til før jeg ble sjøsyk … 

Siden hadde jeg aldri noen drøm om å bli verken politimann eller forfatter, men har blitt begge deler. Jeg tror kanskje det er viktig: Å være åpen for de muligheter som byr seg underveis og ikke nødvendigvis jage etter en drøm. Å ha et mål er fint, men ellers har jeg lært at man bør ta livet som det faller seg.

Jørn Lier Horst er forfatter og tidligere politimann. 
Aktuell med: Boka «Operasjon Radius» som kom ut tidligere i høst og filmen «Operasjon Mumie» som hadde premiere på kino 18. oktober. 

 

Andre Artikler