Glass_Det er sikkelig teamwork når hanken på julekula festes..jpg
01. juli 2020

Julemagi i glass

Blås din egen julekule

En flytende masse som ser ut som lava og farge som ser ut som mel. 
Tenk at det kan bli til en julekule.

Tekst og foto: Mette Cecilie Johansen 

To spente barn kommer forsiktig inn døra hos Knapstad Glass i Bryggebakken. De ser på alle de vakre glassene som står på hyllene rundt seg, og kjenner varmen fra glassblåserovnen. De blir stillere og stillere, og det er godt å ha mammas buksebein å holde i. 

Mye varme 

Ovnen i et glassblåserverksted er litt varmere enn en gjennomsnittlig vedovn. Hele 1170 grader, for å være helt nøyaktig. Hadde vi målt hadde det kanskje strålt like mye varme fra Camilla og Jarle Knapstad også. 

De to glasskunstnerne er hjertelige og tar varmt imot Olivia Vestrheim-Large (7) og lillebror Felix (5) som skal blåse julekuler. De ser med en gang at de to barna er preget av stundens alvor. Men i kyndige hender tar det ikke så lang tid før Olivia og Camilla snakker om hvilke farger hun vil ha på kulen sin.

Mel og flytende glass 

Olivia bestemmer seg for en grønn kule med røde striper.

 – Og hanken? spør Camilla. Hvilken farge vil du ha på den? 

 – Lilla, favorittfargen min, svarer Olivia.

Camilla tegner kulen, viser til Olivia og får ivrige nikk til svar. Felix kikker spent på fra andre siden av disken.

 

Så får Olivia være med å hente fargeposene, og helle fargene ut på et bord. Fargene er som mel nesten, og det er faktisk litt underlig at dette kan farge glass. Før kulen skal farges og blåses får Olivia teste hvordan det er å jobbe med glass. Sammen med Camilla holder hun glassblåserstanga med en liten klump rødglødende glassmasse i enden. De snurrer på stanga og det øyeblikket de stopper å snurre, renner det fort ned på gulvet. Litt som lava. Litt skummelt, og veldig spennende. Det er greit å teste litt før man skal blåse en julekule på ordentlig. 

 Jarle tar ut glassblåserstanga fra ovnen, og i enden er det som skal bli Olivias julekule. Først blir klumpen rullet i den grønne fargen før det går inn i ovnen igjen, så blir det varme glasset senket ned i en form som lager rillene til stripene. Så rulles den på nytt. Nå i den røde fargen. 

Så er det på tide å blåse. Spente øyne og dyp konsentrasjon. Det tar noen sekunder før det begynner å skje noe med klumpen. Men så. Der! Nesten litt som en såpeboble, bare enda mer magisk. Det glitrer i Olivias øyne da julekulen hennes har tatt form. De tre filer på julekula før de sammen farger og fester hanken.

 En siste finpuss på kula før den skjæres av stanga og de fester hanka.

 

Tannløs fordel

Når Camilla og Jarle har julekuleverksted med barn, setter de av 20 minutter per barn, og så 20 minutter før det er tid for neste julekulekunstner. Det er nettopp fordi det kan være en litt overveldende opplevelse, og det er viktig å ta seg god tid.

Når Olivias kule er satt til nedkjøling i et spesielt skap, er det Felix sin tur. Han vil ha en blå kule med hvite striper, hanken skal være grønn. Felix har mistet en tann samme morgen, noe Camilla og Jarle mener kan være en stor fordel når man skal blåse julekule. Felix finner farger, tester det flytende glasset og gnir seg litt i øynene fordi det er varmt fra ovnen. 

Han blåser julekula si, det glitrer i øynene og smilet er stort. Og tannløst.

Etterpå drikker Felix en halv flaske vann på styrten. Det tar på å være glassblåser. 

 

Felix og Camilla heller ut bunnfargen til julekula. Det ser egentlig mest ut som mel.

 

Etter at Felix sin kule har vært rullet i bunnfargen og stripefargen, er det tid for å blåse massen til en julekule.

 

Nesten som juleaften

Det er viktig å kjøle ned julekulene etterpå, så ikke de sprekker. Derfor får ikke Olivia og Felix med seg kulene samme dag. Noen dager senere møter Barn i Byen de to igjen, da for å høytidelig overrekke julekulene deres. Vi møtes på en lekeplass, og to ivrige barn pakker opp sine kunstverk med andakt.

 – Å, se! Se så fin!

 – Se på min!

 Å blåse sine egne julekuler var sånn en fin og magisk opplevelse. Det å pakke ut de vakre kulene og se hva de selv har laget, ble nesten som julaften på forskudd. Olivia og Felix har skapt noen minner for livet. 

 Idet vi går hver til vårt hører vi Felix si:

 – Mamma, kan vi blåse en julekule til? 

 To spente barn pakker opp julekulene sine. To skikkelig fine julekuler som skal pynte opp i mange år fremover, og et minne for livet. 

Andre Artikler