juniorreporter-pia-sushikurs5 kopi.jpg
17. februar 2020

Fersking på sushikurs

Klissete fingre, mye avokado og mange smaker på en gang

 

Tekst: Pia Eiersland
Foto: Martin Granum

I dag skulle jeg og to venner av meg, Belen og Noah, sammen med en del andre barn på kurs for å lære å lage sushi. Jeg var veldig spent fordi jeg hadde faktisk aldri smakt sushi før. Belen hadde spist det flere ganger og syntes det var godt, mens Noah hadde smakt det en gang og syntes ikke det var så godt. Forhåpentligvis smakte det bedre når han var med på å lage det selv. 

Torskesushi

Først fikk vi en del info om hvordan vi skulle lage sushien. Vi fikk også vite mange spennende fakta om fisk og sjødyr, som at reker skifter kjønn og at det er veldig vanskelig å se forskjell på en flyndre unge og en torske unge. Det vanlige er å bruke laks når man lager sushi, men vi skulle bruke torsk. 

Vi ble satt på forskjellige poster. Belen skulle kutte grønnsaker, blant annet avokado som smaker sykt godt og som er en av de to mest spiste fruktene i Troms og Finnmark sammen med eple (interessant fakta som Noah har fortalt minst en million ganger). Noah og jeg meldte oss frivillige til å steke torsken. Når de fleste hører sushi tenker de rå fisk, men torsken skulle faktisk stekes. Noen andre delte den opp i biter og ga den til meg. Jeg dyppet den først i hvetemel med pepper, så i egg og deretter i noe som het panko og lignet litt på ris. Jeg slet skikkelig med å huske at det het panko. Jeg sa hele tiden pangea som vi har lært om i samfunnsfagtimen og det er jo noe helt annet. Etter jeg hadde dyppet fiskebitene ferdig ga jeg dem til Noah som stekte dem. 

Maki, urmaki og nigiri

Etter at alle var ferdig med sine oppgaver samlet vi oss rundt et bord hvor vi skulle begynne å lage selve sushien. Vi begynte med det de kalte makirull. Først tok vi litt tørket tang som var most tett sammen. Deretter måtte vi dyppe hendene våre i vann, så risen vi skulle legge oppå tanga ikke feste seg til hendene våre. Det kan nok være jeg ikke helt fikk med meg en liten del og glemte å dyppe hendene i vann. Det ble klissete! Jeg lærte i hvert fall viktigheten av å dyppe hendene vann før du begynner med risen. Det var vanskelig, men gøy å lage rullen. Jeg fikk litt for mye ris på den jeg lagde. Etter vi hadde lagt på risen skulle vi legge på det vi ville av fyll. På min rull tok jeg ekstremt mye avokado, litt chilli-majones og noen tynne biter av flyndre. Vi måtte ha litt vann på tanga også, slik at rullen festet seg. Jeg fikk litt mye av det også, jeg. 

Etter å ha lagd makirullen skulle vi lage en urmakirull, også kjent som insideout. Den er ganske lik en makirull, bare det at det er ris utenpå tanga og ikke inni. Denne gangen var jeg forsiktig med å ikke få for mye ris, jeg fikk heller litt for lite. Jeg husket i det minste å dyppe hendene mine i vann først. Det var stor forskjell! Jeg var fornøyd med valget av fyll til makirullen, så jeg valgte det samme til urmakien pluss noen reker. Må ikke glemme MYE avokado! 

Til slutt lagde vi Nigiri. Det var ikke like vanskelig å lage som maki og urmaki rullene. Vi tok en klump av ris og la litt flyndre på toppen av den. Så bandt vi en strimmel med tang som et belte rundt den.

På tide å smake på mesterverket

Etter å ha ryddet opp var vi klare til å smake på rullene. Jeg var veldig spent. Det første som slo meg var hvor vanskelig det var å stappe hele biten i munnen på en gang og at det var nesten umulig å bruke spisepinner. Til slutt klarte jeg å få hele makibiten inn i munnen. Det var mange smaker på en gang! Jeg var overrasket over hvor godt det var. Jeg spiste to til, men da var jeg mett og fikk ikke smakt på uramakirullene og nigirien. Belen likte det veldig godt og spiste mer enn fem stykker, hun. Jeg slo i hvert fall Noah, for han spiste bare to. Andreplass er jo greit det. Selv om det ikke egentlig var en konkurranse, da. Etter en stund kunne foreldrene våre komme og få smaksprøver av sushien vi hadde lagd.

Alt i alt vil jeg si at det var et ganske vellykket besøk. Det var ganske vanskelig å lage sushien, men det var også veldig gøy. Neste gang familien spiser sushi hjemme kan jeg kanskje også smake. Men bare kanskje, så ikke få for store forhåpninger, mamma! Jeg fikk i hvert fall tatt på øyet til en død torsk, så jeg er fornøyd!

Jeg lærte i hvert fall viktigheten av å dyppe hendene vann før du begynner med risen.

 

 

 

Andre Artikler