3 Oda er glad i håndarbeid._mini.JPG
23. april 2019

Hjelmer uten horn, en uke uten skjerm og saft av løvetann

For de fleste er vikinger noe du lærer om på skolen. For andre er det en levende hobby. Møt vikingbarna Brage, Vinjar og Oda.

Tekst & foto: Mette Cecilie Johansen
Barn i Byen 8

– Mamma, kan vi lage løvetannsaft?
Brage (5) kommer løpende over plenen med en haug løvetannhoder i hendene.
– Ja, det kan vi, sier Maria og klapper han på kinnet. – Kan du hente ei gryte?
Brage legger fra seg de gule blomstene og piler inn i huset, ikke lenge etter hører vi romstering med gryter og lokk.
Rundt terrassebordet sitter Maria Aker Jakobsen, Kristian Longva og barna deres Oda (10) og Vinjar (8), ja, også Brage da som fremdeles leter etter en passende gryte til løvetannsaften. Sola skinner og eimen av grill kommer smygende fra naboen. Det er riktig så fredelig. Men dette er altså en ekte vikingfamilie.

Fra forsiktig start til brudekjole
– Hvordan blir man viking? I 2017?
– Man starter forsiktig, svarer far Kristian og ler.
Familiens interesse for vikinglivet startet med en dag på Bronseplassen Vikingmarked i Høvåg. De var der hele dagen og syntes det var så gøy at dette hadde de lyst til å bli en aktiv del av. For å delta på vikingmarkedet som viking må man være med i et vikinglag og man må ha vikingklær. Og det var slik det begynte. Forsiktig. Vikingklær kan man ikke få kjøpt i butikk. Det første året de deltok hadde Maria sydd bukser og tunikaer. Nå er garderoben sterkt utvidet. Til og med sin egen brudekjole har hun sydd, for hånd. For det hører med til historien at Maria og Kristian giftet seg på Bronseplassen Vikingmarkedet for to somre siden.
Det å være viking i dag handler om å ta vare på tradisjoner, håndverk, naturens ressurser og levende historieformidling. Ekstreme meninger har ingen plass i vikinglaget.

Blåfarge av gutteurin
Det er håndarbeid Oda liker best.
– Jeg liker mønsteret mitt, sier hun og viser de vakre båndene hun lager på brikkeveven sin.
Det har hun lært av læremestre i vikinglaget. Maria og Kristian forteller at det er enorm kunnskap i lagene som de villig deler med hverandre.
– Vikingbarna er en naturlig del av det hele, så hvis de viser interesse for å lære noe eller spør, så får de lære, sier Maria.
– Visste du at blått var en sjelden farge å bruke på tøy og sånt? spør Oda.
Det ser ut som om hun gleder seg veldig til å fortelle hvorfor.
– Det var laget av guttetiss! Gutter som hadde drukket og spist godt. Oda ler og forteller at tøy ble farget i urin, gutteurin, og da ble tøyet blått.

Analog uke
Uken før Bronseplassen Vikingmarkedet åpner for publikum, er det leir for vikinger fra inn- og utland. Det er mye lek for barna når de er på leir. Ungene løper fritt og er i naturen. Barna blir godt kjent med alle de andre vikingene. De leker barske og fysiske leker som man regner med var del av trening før man dro ut i kamp. Leker som også krever at man bruker hodet og ikke blir utmattet i kroppen. Vinjar synes vedhogging er kjempegøy, og han ble en kløpper til å hogge opptenningsved i fjor.
Det er en analog uke, så godt som skjermfri for barna.
– Vi er jo heller ikke på skjerm, vi voksne, så vi har et helt annet nærvær som vi ikke har i hverdagen ellers. Vi er veldig tilstede alle sammen, sier Maria.
Brage kommer ut med en passe stor gryte. Han blir skolegutt til høsten.
– Skal det bli gøy å begynne på skolen?’
– Jeg håper det, svarer han filosofisk. Men før Brage begynner på skolen skal han og de andre i familien på vikingmarked, ja, også drikke løvetannsaft da.

Visste du ...

… at vikingene slettes ikke gikk rundt og plyndret med horn på hjelmen? Det ser imponerende ut, men det er en myte. En hjelm med horn hadde da vært skrekkelig upraktisk å bruke i kamp, tenk hvor lett den kunne blitt revet av.

… at det er kun funnet en hjelm fra vikingtiden i Norge, funnet i Gjermundbu. Det er en brillehjelm, og den er selvsagt uten horn.


Vil du se en fin film som forteller mer om det moderne vikinglivet? Her møter du Oda som filosofere litt om blåbær, og du får se bryllupet til Maria og Kristian. Se NRK dokumentaren 'Hektet på Fortiden' her

Andre Artikler