Cover bibelfortellinger kopi.jpg
23. april 2019

Tindbergs evangelium

Kunsten å lage en barnebibel med personlighet og fortellerglede.

Boktips av Randi Berge Wandrup

Barnebibler er et kjent fenomen. De fins i mange slags utgaver, fra «Actionbibelen» til «De vakre bibelhistoriene», tilpasset lesere i forskjellige aldre. Jeg har til og med sett en pekebok-utgave, der Jesus henger på korset og smiler fra øre til øre. Mange av barnebiblene er oversatt og mangler et språklig, personlig særpreg.

Dreven formidler
Det kan man ikke si om Svein Tindbergs «Bibelfortellinger for barn», som nylig er utgitt. Skuespilleren er en dreven og inspirert formidler av fortellinger fra Bøkenes bok, som noen kaller den. Han har reist omkring med enmannsforestillingene «Markusevangeliet» og «Apostlenes gjerninger», og har tidligere utgitt boken «Juleevangeliet», i samarbeid med Håkon Bleken.

Tindberg er først og fremst ute etter å spre fortellerglede. Han gjenskaper et utvalg av historiene i det gamle og det nye testamentet. Kjernen er den samme som i originalen, men språket er Tindbergs. Han tillater seg også å plusse på og fargelegge, både gjennom ordbruken og detaljer som levendegjør det som skildres.

Fantasi er lov
«Slik jeg ser det, forsøker Det nye testamentet å lære meg at barnets naivitet er selve målet her i livet; det å tro uten å vite. Dersom barnets naivitet er målet, er fantasi lov,» skriver han i forordet. I Tindbergs versjon av israelittenes flukt fra Egypt er det for eksempel den seks år gamle gutten Daniel som vekker Moses når Faraos soldater nærmer seg Rødehavets bredder. Han sier til Moses: «Nå kan du vise de slemme soldatene at du har fått en tryllestav av Gud.» Moses splitter vannet, og Daniel går først ut på det tørre landet som åpner seg. Tindberg sammenligner det som skjer, med 17. mai.

«Når vi feirer 17. mai i Norge, er det alltid mange mennesker som står og ser på toget og roper hurra. Slik var det i Rødehavet også, men det var ikke mennesker som så på her – det var fisker, krabber, sjøstjerner og blekksprut. De tittet ut gjennom havveggene og ned på verdens underligste tog av mennesker.»

Har Gud rett?
I tillegg til selve fortellingen, har Tindberg lagd egne rammeavsnitt ved siden av teksten som forklarer og utdyper. Titlene på disse tekstene kan være: «Har Gud alltid rett?» eller «Drømmer», «Døden» og «Under». Tindberg har også skrevet sanger inn i teksten, med melodier lagd av Peter Tindberg, som er forfatterens sønn. Noter fins bakerst i boka. En annen sønn, Magnus, har gjennomillustrert boken med fantasieggende tegninger.

To små skuespill får også plass, et om Babels tårn og et bygd på Juleevangeliet, som er tilpasset oppsetninger med barn. Språket i boken flyter lett og uanstrengt, fylt med humor og varme. En gave til foreldre som liker å lese høyt for barna. Tindbergs mål er å gjenskape spennende historier, snarere enn å frelse.

Denne boka er et forfriskende og medrivende møte med et religiøst mytestoff de fleste i vår kulturkrets bør kjenne til, uansett hva man ellers måtte tro på.


«Bibelfortellinger for barn», 2017.
Av Svein Tindberg
Illustrasjoner: Magnus Tindberg
Melodier: Peter Tindberg
Utgitt av Stenersens forlag

Andre Artikler