BiB_1_Sjakk 7.jpg
23. april 2019 Publisert første gang Barn i Byen – Kristiansand nr. 1/2015

«1. Tårn slår på d3. 1% 0%. 2. Løper slår på f2. Sjakk.1% 0%.»*

Hver mandag og onsdag samles 30–40 barn og unge fra syv år på Samsen. Konsentrasjonen er stor, og de lider alle av samme «sykdom». Disse barna ønsker ikke å bli «friske». Tvert imot. De ønsker å bli enda hardere angrepet. De er nemlig smittet av Magnus-feberen …

* Computeranalyse

Tekst & foto: Bjørn Fredheim

Språket er ikke til å forstå for oss vanlig amatører, men de later ikke til å ha problemer med kommunikasjonen. «1. Tårn slår på d3. 1% 0%. 2. Løper slår på f2. Sjakk. 1% 0%. 3. Tårn slår på e8 ... »

Hallo!


Foto: Dyp konsentrasjon før neste trekk. 

En «Magnus» i magen
 
Som en slags overlege går Leif Bjornes rundt og har full oversikt. Han nikker, smiler, peker og mener. Leif (int.rating 1850) er selve høvdingen og den som startet opp sjakklubben for mange år siden. Under hans kyndige ledelse og veiledning har mange barn og unge funnet gleden ved å sitte ansikt til ansikt over et brett med 64 svarte og hvite ruter, hester, tårn, løpere, springere og en haug med bønder.

«Den som spiller sjakk lærer seg konsentrasjon, tålmodighet og strategi på en litt annen måte.»

– Vi har merket en enorm økning i sjakkinteressen de to siste årene, etter at Magnus Carlsen sto frem på den internasjonale scenen. Han er en stor inspirasjon både for barn og voksne. De fleste som spiller seriøst har nok en «Magnus» i magen, men de færreste når et slikt nivå. Likevel ser vi at gleden er stor ved stadig å bli bedre. Stikkordet er trening og atter trening. I dag har vi mellom 40 og 50 som kommer for å spille og lokalene er blitt for små. Vi må kanskje se oss om etter nye lokaler. 


Foto: Full konsentrasjon når Albin (9) setter inn støtet. 

90% gutter 
Konsentrasjonen er stor og de fleste sitter og stirrer på brettet for å finne det neste geniale trekket, som gjør at motstanderen må gi tapt. Vi ser oss rundt og oppdager plutselig at det bare er gutter. Ikke en eneste jente! Jo, forresten. Ved et av bordene sitter ei ung jente i dyp konsentrasjon. Er det bare gutter som har adgang?

«Vi ønsker oss mange flere jenter.»

– Nei! Tvert imot, understreker Leif. 

– Vi ønsker oss mange flere jenter, men på landsbasis er det nesten 90% gutter som spiller sjakk. Hvorfor det er slik vet jeg ikke, men det er viktig å understreke at alle jenter er hjertelig velkommen til sjakklubben. Dette er en fin sport, og den som spiller sjakk lærer seg konsentrasjon, tålmodighet og strategi på en litt annen måte enn det som er «vanlig». Det kan komme til nytte også i andre situasjoner, som ikke dreier seg om sjakk.


Foto: Jeanin (12) var eneste jente som spilte sjakk, da Barn i Byen besøkte sjakkubben. 

En billig sport

Utstyrshysteriet rår ikke i sjakk. Har du tilgang på et sjakkbrett og 32 brikker er du i gang, og ønsker du å være medlem av sjakklubben er det ganske billig.

– Å spille sjakk koster ikke mye penger, understreker Leif.

– Å være medlem koster 300 kroner i året, men ingen har blitt avvist selv om de har problemer med de 300 ... Alle er velkommen og hovedsaken er at du har lyst til å spille og møte andre med samme interesse.

«Å spille sjakk koster ikke mye penger.»

Sjakklubben er en fin plass å treffe nye venner, og et sted der du kanskje kan finne frem til helt nye sider ved deg selv. Noen vet ikke at de har et sjakktalent, men jeg har sett eksempler på at barn i syv–åtte års alderen har feid voksne av brettet. Det er gøy å se, men det har vel hendt at den voksne blir litt sur … Leif smiler og ser ut over «pasientene» sine. At flokken av smittede stadig vokser, ser han på med stor glede, og i motsetning til andre doktorer ser han gjerne at smitten brer seg. Gjerne til en epidemi.  

2 på sjakklubb

Albin Skårdal (9 år): 


– Jeg har bare spilt sjakk i et år, men synes det er utrolig gøy. Jeg føler jeg lærer mye nytt og har fått mange nye venner gjennom å gå her i sjakklubben. Jeg tror at når jeg må tenke, så mye blir jeg litt smartere. Jeg fulgte veldig godt med da Magnus Carlsen ble verdensmester og synes han er skikkelig god.

«Målet er å bli verdensmester» 

For å bli bedre leser jeg bøker om sjakk, men jeg synes det hadde vært fint om flere jenter hadde vært med i klubben. De tenker litt annerledes og gjør kanskje ting på andre måter. Jeg går her i klubben to ganger i uka og trener hver eneste dag for å bli bedre. Jeg er blitt mye flinkere nå og målet er å bli verdensmester. 

Henning Waage (12 år): 


Det startet i 2. klasse og jeg har holdt på i seks år. Jeg så noen venner som spilte sjakk og synes det var ganske gøy. Etter hvert er jeg blitt ganske flink synes jeg. Jeg har vært med i noen turneringer og det har gått ganske bra. Jeg har ikke vunnet, men det er ikke lenge til.

«Jeg banker hele familien i sjakk» 

Det er gøy å se at man blir bedre. Hvite brikker er best for angrep og svart dreier seg mest om forsvar. Det er fordi hvit alltid begynner og bestemmer på en måte hvordan det skal spilles. Jeg tror nok ikke jeg blir verdensmester, men jeg vil prøve å få så høy rating som mulig (se faktaboks). Jeg har akkurat startet med rating og har nå ca. 550. I starten forteller ikke ratingen om hvor god du er, men jeg banker i alle fall hele familien min. De greier aldri å nå meg igjen. 

Billedtekster: 1: Full konsentrasjon når Albin Skårdal (9) setter inn støtet. 2: Dyp konsentrasjon før neste trekk. 3: Jeanin Andersen (12) var eneste jenta som spilte sjakk da Barn i Byen var på besøk i sjakklubben. 4: Sjakksjefen sjøl – Leif Bjornes.

Andre Artikler