Bragdøya Bilde 4_Best.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

Barnas Øy = Sommeropplevelser med stor S

Entusiasme får et helt nytt innhold etter å ha snakket med propellen Erik Berglihn. Mannen er ustoppelig full av morsomme innfall, gode ideer og kreative innspill. Han er mannen bak Elgsafarier, restaurant på Dvergsøya, smart skogdrift og en haug med andre spennende prosjekter. Nå er det Barnas Øy (Bragdøya) som gjelder.

Tekst: Bjørn Fredheim foto: Bjørn Fredheim og Barnas Øy  

– Ideen om Barnas Øy har sitt utspring i at jeg sjøl er utrolig glad i sommer, friluftsliv, seiling, roing og fiske. Kort sagt alt som gjør en sørlandssommer perfekt. Jeg kommer fra Kongsgård og er oppvokst med dette. Min kompis og samarbeidspartner, som også heter Erik (Arntsen), og jeg fant ut at dette var noe vi måtte sørge for at så mange barn som mulig fikk anledning til å oppleve. Dermed var ideen om Barnas Øy født.

Å vise frem ei vannblemme etter at du har lært å håndtere en båt med årer, er som en slags sommermedalje 

– For oss var det naturlig å se oss om i byfjorden, og en øy pekte seg helt naturlig ut, nemlig Bragdøya. Kort avstand til byen, fergeforbindelse og selvsagt at alt nærmest lå til rette for å starte opp. Bragdøya Kystlag har i en årrekke sørget for at øya er et topp utfartssted for barnefamilier, og de inviterte oss til et samarbeid om tilbudet Barnas øy. Vi startet opp i fjor, og det har fungert veldig bra. Vi er stolt over nå å være en del av «Bragdøyafamilien», forteller Eirk.

– Barnas Øy vil gjerne bidra til det vi kaller kompetente barn. Det vil si at de skal kunne ferdes trygt i skjærgården og vite at de behersker «språket». Konkret vil det si seiling, fiske, plukke blåskjell, lage barkebåter, stå på seilbrett og selvsagt lære å ro. Å vise frem ei vannblemme etter at du har lært å håndtere en båt med årer, er som en slags sommermedalje.

Erik smiler og lener seg over bordet, retter litt på lange hårlokker som faller ned i panna. Journalisten har akkurat tenkt å smette inn et spørsmål, men så er entusiasten i gang igjen.

– På Barnas Øy finner du også egen bane for krabberace! Vi vil vise alle barn gleden ved friluftslivet. Målet er at de tilbudene som finnes rett utenfor stuedøra her i Kristiansand, skal være like gøy og attraktivt som å reise på ferie til syden.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Erik Berglihn, ideskaper og primus motor for Barnas Øy.

– Bragdøya byr også på egen hinderløype som Kystlaget har laget og vi tilbyr skattejakt og kokkekurs, knytting av knuter og kasting av dregg. I sommer kan du også være med på natt-tokt der vi ror langs bergveggene og lyser krabber. Kort sagt; sommeropplevelser med stor S.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Finn et strå og tre dem på … 

Vi skynder oss å smette inn et spørsmål idet Erik trekker pusten, for vi lurer nemlig på om det er Erik&Erik som sjøl passer på alle barna og arrangerer alle aktivitetene? Og er det sånn at de overnatter?

– Nei, nei. Det hadde vi nok ikke rukket over, smiler Erik som nå er ferdig med å trekke pusten og klar med ny entusiastisk informasjon.

– Vi har engasjert en rekke studenter fra universitetet som på en utmerket måte sørger for sikkerhet og tilrettelegging av aktivitetene. De gjør en strålende jobb og alle foreldre skal vite at sikkerheten står i første rekke. Vi har alt vi trenger av redningsvester, våtdrakter og annet nødvendig utstyr. Foreløpig er det ikke slik at barna overnatter, men vi arbeider med saken.

Vi er stolt over nå å være en del av «Bragdøyafamilien» 

– Alle barn er velkommen til spennende dager på Barnas Øy. Det kan de gjøre fra det året de fyller 6 og til 14+. Skulle det ikke passe å være hos oss mange dager i strekk, har vi også et opplegg vi kaller «Sørlending for en dag». Ta kontakt så skal vi fortelle hva det innebærer, lokker Erik Berglihn.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Sol, sommer og sørland. Masse bading hører med og sola skal selvsagt skinne hele tiden. 

Andre Artikler