BiB_3_CISV leirbilde.jpg
17. februar 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 3/2016

Det unike menneske

Du blir aldri den samme etter at du har vært på en CISV-leir!

Tekst & foto: Bjørn Fredheim

På et lite rom i tilknytning til «Arkivet» i Kristiansand er det liv og røre. Her sitter/står/småløper/hopper over 20 gutter og jenter. De prater i munnen på hverandre. Hele tiden. Julepapiret flakser, tapen sendes frem og tilbake over bordet og mange ferdige pakker ligger stablet. De ler, roper, dytter vennskapelig og har som felles aktivitet å pakke julegaver til noen som kanskje ikke får. Gavene deles ut av Røde Kors. Det er CISV Vest-Agder som arrangerer «Mosaikk». Men hva er «Mosaikk»? Vi spør Nikolet Loyko, styremedlem CISV Vest-Agder.


Foto: Full aktivitet når gode venner møtes i Mosaikk-samlingene. 

– Mosaikk er samlinger som vi arrangerer for barn som har vært på leirer med CISV rundt omkring i verden. Gjennom «Mosaikk» holder de kontakten og får påfyll i forhold til alt de har lært og opplevd på leirene.

Barn som har vært på en CISV-leir oppdager at mennesker egentlig ikke er så ulike. 

Hva er det CISV-leirene kan tilby, som ikke barna kan få i speideren eller på idrettsleir? 
– Det er mye. Barn som har vært på en CISV-leir oppdager at mennesker egentlig ikke er så ulike, uansett hvor du reiser i verden. Samtidig får du utvidet din horisont i møte med andre kulturer. Du blir aldri den samme etter at du har vært på en CISV-leir!


Foto: Nikolet Loyko er styremedlem i CISV Vest-Agder.

Hvor mange land er aktive innen CISV og hva er egentlig tanken bak?
– Over 60 land er, på en eller annen måte, engasjert innen CISV. Visjonen for 50 år siden var at de barna som reiste sammen på leirer, skulle kunne bidra til fred og forsoning mellom folk og land. Kongstanken var nok at barn som kjenner til CISV også ville bli fremtidens ledere med den positive ballasten de hadde med seg. Jeg tror at den opprinnelige CISV-tanken er enda mer aktuell i dag. Tanken om solidaritet på tvers av religion, kulturer og hudfarge, er noe vi trenger å bli minnet på daglig.

Hva kreves for å reise på en CISV-leir?
– For å reise på leir må barnet være 11 år, eller fylle 11 det året de reiser. Ingen som melder seg på vet hvor de kommer på leir – det kan like gjerne være i Sverige som i Brasil. Det høres kanskje ut som det er veldig annerledes på leir i Brasil enn i Norge, men i prinsippet er det ganske likt. Leirene er lagt opp etter den samme malen, og hovedhensikten er å bli venner, leke sammen, bli kjent og knytte evigvarende vennskap. Vi er også ganske nøye med at barna møtes jevnlig etter at de har vært på leir, derfor disse Mosaikk-møtene. Foreldre og ansvarlig voksne må også binde seg til å jobbe aktivt i CISV i en periode etter at barnet har vært på leir. De aller fleste som har vært, eller er engasjert, gir tilbakemeldinger om at det utelukkende har vært en positiv opplevelse for hele familien.

Fire om CISV 

Barn i Byen har spurt CISV delegasjonen som dro til Brasil i 2015, om deres erfaringer. Åshild Haugland (12)

– Det fineste med å reise på CISV-leir er å bli kjent med folk fra hele verden og knytte vennskap. Etter at vi har vært på leir har vi en Post-Camp etterpå her i Norge, for å summere opp det vi har opplevd. Jeg var på leir i Brasil sist sommer og vi hadde PC på Justvik. CISV her i Vest-Agder arrangerer ofte møter der vi treffer hverandre. Kan absolutt anbefale å bli med på CISV-leir. Det er et minne for livet.


Simone Godtfredsen (11)

– Jeg savner veldig de jeg var på leir med. I Brasil var vi i fire uker og det var knall hele tiden. Jeg lengta ikke hjem i det hele tatt, og det syntes nok pappa og mamma var litt rart. Når man er på leir går tiden så fort, og hver dag er spekket med opplevelser. Da får du rett og slett ikke tid til å lengte hjem.


Sivert Bjorvand (12)

– For meg var dette et minne for livet. Jeg fikk utrolig mange venner og tenker på det jeg opplevde hver eneste dag. Jeg lengtet ikke hjem, men enkelte gjorde jo det. Noen gråt litt i starten, men det gikk fort over. Vi er ganske langt hjemmefra og det nytter ikke å si at du vil hjem. Vi er forresten ikke bare på leiren. Vi ble utplassert i lokale familier, og fikk greie på hvordan folk i Brasil lever til daglig.


Sigvor Kristine Rullestad (23) Leder

– Jeg må jo innrømme at det er ganske skummelt å reise alene med fire 11-åringer helt til Brasil. Jeg kjente tungt på ansvaret og var nok litt stressa i starten, men det gikk veldig fint. Når vi er på reise gjelder det å holde sammen, og alle bidro til at reisen gikk knirkefritt, både frem og tilbake. Vi blir godt kjent før vi reiser gjennom mange møter og felles overnattinger. Jeg tror vi kjenner på ansvaret sammen. Etter en slik tur sitter jeg igjen med sterke opplevelser der jeg har sett 11-åringer få et helt annet syn på verden, knytte vennskap på tvers av kulturer, beherske språk og vokse som mennesker. Barna får med seg en positiv ballast de vil bære med seg resten av livet.

Herman Guldbrandsen Stavrum (12) som bor i Oslo, var ikke til stede under intervjuet.  

Andre Artikler