Motorcross_8807.JPG
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 5

Fart, motorcross og trippel salto baklengs

Det akselereres. Motorer durer høyt. Foreldre, søsken og venner står og henger i den ene enden av sandbanen, som er tilrettelagt for barn fra fem til 12 år. Alle skal de se på sine små som kjører rundt og rundt på motorcrossbanen. Det lukter en blanding av vafler fra kafeen – og ikke minst eksosrøyk og bensin.

Tekst og foto: Mairi Macdonald

En femåring forteller fornøyd at han har prøvd å kjøre firhjuling for første gang, men begynner straks å hyle: «Vil ikke hjem!» i det pappa sier de må pakke sammen sakene sine og forlate banen.

– Det skal ikke så mye til før de blir bitt av basillen, sier formann i Kristiansand Motocross klubb, Tore Topstad, mens han skuer utover banen i Sørlandsparken. Som sprettballer dukker det stadig opp en og annen voksen motorcrosskjører på den store banen rett ved siden av. De svever høyt opp og ned og gjør triks etter å ha kjørt på et av de mange hoppene.

– Dette vil jeg også få til, sier May Linn (10), og hiver seg på sykkelen igjen for å øve på de små hoppene på barnebanen.

Saken fortsetter under bildet. Ikke noe skummelt
Det er ingen tvil om at denne gjengen er glad i fart og spenning. Brødreparet Isaac Prince (9,5) og Sean Michael Wadsworth (7) begynner nesten å krangle om hvem som kan si mest, høyest og kjappest om motorcross.

– Det er så innmari gøy med fart og motorsykler, sier storebror Isaac på inn- og utpust.
Lillebror skyter inn: – Æ liår også fart! Etter kun fire, fem ganger på banen, så er gutta tydelig bitt av basillen.

Er det ikke skummelt da? lurer Barn i Byen på.

– Jeg syns ikke det er noe skummelt, svarer lillebror, men storebror avbryter kjapt og forteller at det kan være litt skummelt når man lander på forhjulet etter et hopp.

– Da føles det litt som om jeg blir kasta over sykkelen, men jeg blir jo ikke det! Sean forteller videre at motorcross faktisk ikke er det grann farlig.

– Det er så mange som tror at dette er en farlig sport, men se her – ingen skader, sier syvåringen og hiver armene ut i været.

– Jeg har nesten ikke slått meg i det hele tatt. Man får jo mange flere skader når man spiller fotball, sier han.

Beroliger foreldre
Formann Topstad bekrefter at motorcross ikke er farlig.

– Det er virkelig en stor myte. På barnebanen har vi ikke hatt en eneste skade i år. Banen er lagd med tanke på sikkerhet, og alle har fullt med utstyr for å beskytte seg på hver trening. En annen myte Topstad vil til livs er at det er rådyrt å kjøre motorcross.

– Joda, barna har som oftest med seg sine egne sykler, men du kan også låne eller leie sykler hos oss de første gangene for å se om barna trives.

Topstad forteller videre at dersom man kjøper utstyret brukt, så bruker man neppe mer enn ti tusen kroner for alt man trenger.

– Og før du nå sier at ti tusen er mange penger, så må jeg bare skyte inn at du får igjen mesteparten når du skal selge igjen, det kan jeg love deg. Vel og merke hvis du har vedlikeholdt utstyret da, sier Topstad ivrig.

Vil bli verdensmester
De fleste tenker kanskje at motorcross er en typisk guttesport, og også her på denne banen finner vi flest gutter på cross-sykkelen. Men, man kan skimte noen hestehaler under et par av hjelmene.

Saken fortsetter under bildet. 


– Jeg skal faktisk bli verdensmester, sier Live Wachendorf Berg (7) overbevisende der hun sitter bak sin egen lille blå motorsykkel med navnet hennes på skjermen. Live ville begynne med motorcross etter å ha sett på både søster og pappa som har kjørt i mange år.

– Pappa har fortalt meg at det ikke er ikke så mange jenter som driver med dette, men jeg har tenkt å vise alle sammen at motorcross er noe for meg – og alle andre jenter!

Trippelsalto-forlengs
Femåringen Markus Sakarias er en av de yngste på banen i dag, men som Live har også Markus satt seg store mål på motorcrossbanen.

– Jeg vil klare å få til en trippelsalto-forlengs og baklengs, sier han og forteller at han føler seg glad når han kjører. Hvor lenge kommer du til å holde på med denne sporten da? spør Barn i Byen femåringen.

– I mange, mange år, sier han begeistret.

– Kanskje helt til jeg begynner i 3. klasse!Hva må til for å kjøre motorcross eller atv?

Ta kontakt for å avtale lån av sykkel eller firhjuling de første gangene. Ellers må du ha: - Medlemskap i klubb - Lisens/helårslisens eller engangs/ opplæringslisens - Godkjent kjøreutstyr - Godkjent kjøretøy - Kjøre på godkjent bane - Barn under 16 år må i tillegg ha en voksen person på banen. For spørsmål ta kontakt på post@kristiansand-mx.com Sitat: – Pappa har fortalt meg at det ikke er ikke så mange jenter som driver med dette, men jeg har tenkt å vise alle sammen at motorcross er noe for meg – og alle andre jenter! Billedtekster: 1: Lekende lett for Eskil som har holdt på med motorcross i tre år. 2: Det går fort i svingene på motorcrossbanen i Sørlandsparken. 3: Live har fått seg egen sykkel med navnet sitt på. 4: Det er ikke lett å se hvem som er bak all beskyttelsen. Her er May Linn inni hjelmen. 5: Formann i Kristiansand Motorcross klubb, Tore Topstad foran barnebanen. 6: På trening fra venstre – Sebastian Jacob Myklebust (10), Sean Michael Wadsworth (7), May Linn Trydalen Moesdøl (10), Isaac Prince Wadsworth (9,5), Eskil Sand (8), Marcus Sakarias (5) Live Wachendorf Berg (7), Rudi Alexander Hobbesland (9). 7: Full gass for Isaac Prince.

Andre Artikler