Hest IMG_9936.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

Hest er best!

«En gang ble mormor sparka i rumpa!» (Lea 7 år)

Tekst & foto: Bjørn Fredheim

Instruktør Jeanett Topland Vereide har full kontroll i stallen. Hun har minst ett øye på hver ponny, samtidig, og gir milde, men bestemte, råd og anvisninger til ivrige hestejenter.

Jentegreie
For det er bare jenter som steller med de firbeinte på rideskolen ved Sørlandets Travpark. Bare jenter, Jeanett?

Vi har til og med hørt forskere si at barn som steller med hest blir gode ledere 

– Det er sant, men absolutt alle er velkommen. Det er ikke til å legge skjul på at vi ønsker oss flere gutter. I dag er det faktisk kun en eneste gutt som rir her hos oss. Jentene er overrepresentert, men det er en myte at hest er mest for jenter. Riding og stell av hest er en tøff og flott aktivitet for begge kjønn. Jeg kan love at barna vil få mange fine opplevelser. Noen er så interessert at de velger til og med å feire bursdagen sin her! 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: En viktig del av arbeidet med hest er å passe på at klovene er rene. 

Rideskolen har ca. 20 barn med kurs for de minste mandag, tirsdag og onsdag. Her er barn fra tre år.

Her lærer barna å ta ansvar og å ta vare på et dyr

Fineste hobby som finnes 
Men dere vil vel ha enda flere medlemmer enn dere har i dag? 

– Ja, absolutt! Noen ganger tenker jeg at foreldre ikke vet hva vi driver med og hvilket flott tilbud det er å drive med hest. Kanskje er vi ikke flinke nok til å fortelle om rideklubben? Derfor er vi svært glad for at Barn i Byen kommer på besøk. Skriv at dette er den fineste hobbyen som finnes.

Jeanett ser seg rundt i stallen. I hver eneste bås står ei lita jente og steller med hver sin ponny. De børster, skraper hover og koser. Mye.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Full konsentrasjon på travbanen.

– Kanskje er det lettere å gå i Aquarama eller Kilden, men man kan jo tenke litt ut av boksen og da er hest et svært godt alternativ. Det ene utelukker ikke det andre, tenker jeg.

Hestestell og gode ledere 
Men det dreier seg vel ikke bare om å ri? Dere er vel også opptatt av trivsel, ansvar og regler?

– Ja, det er riktig. Å stelle med hest gir mange fine erfaringer – i tillegg til å ri. Her lærer barna å ta ansvar og å ta vare på et dyr. De lærer mestring og tålmodighet. Dette er kvaliteter som barna helt sikkert vil få stor glede av også senere i livet, sier Jeanett.

– Vi har til og med hørt forskere si at barn som steller med hest blir gode ledere. De blir resultatorienterte og flinke til å ta avgjørelser. Det kan kanskje være et resultat av å forholde seg til dyr som ikke alltid gjør slik du vil? spør Jeanett og oppfordrer både barn og voksne til å komme på besøk, for å se hva de driver med og bli kjent med hestene. For hest er best!

– Likevel må jeg komme med en advarsel: Det er lett å bli hekta. «Sykdommen» heter hestedilla …


4 om hest

Mariel Topland Vereide (9)


Vi lærer veldig mye når vi rir på hest. Det er viktig å rense hovene og børste pelsen. Det må vi gjøre ofte og jeg er her nesten hver dag. Å være hos hestene er det gøyeste jeg vet. Vi lærer dem fort å kjenne. Vi ser når de er glade eller lei seg. Når de er glade står ørene opp, og bakover når de ikke er så glade.

Lea Gustavsson (7)

Det som er gøyest er å ri, men vi må være forsiktige også. Hestene kan sparke og en gang sparket en hest mormor midt i rumpa. Det gikk veldig bra med hesten. Mormor fikk litt vondt i rumpa, men hun kom seg fort.

Mina Marie Stai Skjeldsen (4)

Jeg synes det er gøy å sitte oppe på hesten, men det gøyeste er når vi har sal. Når jeg ikke rir, er jeg veldig glad i å børste pelsen. Det er akkurat som når mamma børster håret mitt.

Cecilia Lind (8)

Jeg har faktisk ridd i over seks år. Jeg har ikke en fast hest, men er like glad i dem alle sammen. Det er gøy å kjøre med vogn, og da styrer jeg hesten med tømmene. Drar til den siden jeg vil han skal gå. Når han skal stoppe, drar jeg i begge tømmene samtidig. Det er ikke vanskelig.


Lyst til å feire bursdag på ridebanen?
Travskolen Sørlandets Travpark tilbyr barnebursdager! Her får du stelle, ri og kjøre ponni.
Mat/drikke inkludert. Pris pr. barn kr. 250,-
Info og påmelding: Travskoleansvarlig Linn Eli Skarberg Svendsen: linn.svendsen@rikstoto.no/T: 922 46 209.

Andre Artikler