Jentekoret Best_Benedictus 3.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

Kom kor du skjønne milde

I Jentekoret Benedictus er det ikke Justin Bieber som rager øverst.

Tekst & foto: Mairi Macdonald

Til vanlig ser vi dem stå rette og rake i sine blå kapper mens de synger vakre toner sammen med storheter, som for eksempel Kristiansand Symfoniorkester. Men i dag er de blå kappene byttet ut med hverdagsklær. For å synge så vakkert, må det øves.

– Vi begynte her i fjor høst, sier de 12 år gamle tvillingene, Ingeborg og Åse Linn Johannessen, som nå begge synger 1. sopran.

– Det tok ikke et halvt år en gang å komme opp til de høyeste tonene. Det hadde jeg aldri trodd da vi begynte her, sier Åse Linn med stolt stemme.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Tvillingene Ingborg og Åse Linn synger begge 1. sopran i jentekoret Benedictus. 

Det tok ikke et halvt år en gang å komme opp til de høyeste tonene. Det hadde jeg aldri trodd da vi begynte her

Må lære å samarbeide 
De er rundt 20 jenter i alderen 10–19 som nå øver i Vågsbygd kirke. De står på sine vante plasser. 1.sopranene helt til venstre. 2. sopranene ved siden av. Og sånn fortsetter det. I dag skal det øves med Ynglingeforeningens musikkorps. Dirigent Bjørn Odden avbryter oppvarmingen mens jentene ruller korrekt på r’ene og synger flott flerstemt No livnarrrrr det i lundarrrr.

– Vi må holde takten jenter, ellers blir det en veldig rar slutt. En, to, tre og igjen, fortsetter dirigenten mens han vifter med hendene og dirigerer de flotte sangstemmene videre.

Blir glad av å synge
Forskjellen fra å synge solo og i kor handler om at man har større frihet som solosanger, forklarer tvillingene.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Ingeborg (foran til venstre) og Åse Linn (foran, nummer tre fra venstre) følger nøye med på dirigent Elsebeth Lütcherath.

– Når man synger i kor må man samarbeide mye mer og tenke på de andre, og det er jo ganske lurt å kunne i andre sammenhenger også, konkluderer Ingeborg. 

Tvillingene har alltid likt å synge. 

– Jeg blir bare så glad av å synge, sier Åse Linn og smiler. 

– Interessen vår kom nok gjennom mamma. Hun pleier ofte å spille musikk på full guffe slik at vi alltid må synge av full hals. Det passer jo veldig bra å gjøre her i koret også, sier Ingeborg.

– Og så spiller jeg piano, legger hun til. – Jeg har alltid hatt lyst til å kunne synge fint når jeg spiller på pianoet.

Jeg blir bare så glad av å synge

Ikke akkurat Justin Bieber-fans 
Mens mange andre 12-åringer synger til Justin Bieber, så trives disse jentene best med å synge flerstemt klassisk kirkemusikk.

– Nå er ikke vi så innmari glad i Justin Bieber, sier de overbevisende.

– Jeg liker faktisk veldig godt denne klassiske musikken, så derfor passer dette koret meg bra, sier Ingeborg.

– Jeg har fått mange nye venner her, og det er utrolig lærerikt, sier Åse Linn.

Kunne dere ønske at det var gutter i dette koret?

– Neeei, sier de nølende mens de ser på hverandre.

– Gutter og jenter har så forskjellige stemmer, så jeg tror kanskje vi hadde hørt litt rare ut med gutter i dette koret, sier Ingeborg.

– I tillegg er det kjempegodt miljø med bare oss jentene, så vi trenger ikke guttene her, sier de begge og ler.


Jentekoret Benedictus
Hele Kristiansands jentekor. Koret synger klassisk kirkemusikk, men også mer moderne musikk. Koret er for jenter i alderen 10 til 19 år. Jentekoret øver hver onsdag i Vågsbygd kirke fra kl. 18–19.45. Jentekoret er en sentral samarbeidspartner for det øvrige musikklivet i Kristiansand, som Kristiansand Symfoniorkester, Domkoret, Solistensemblet, og Agder orkesterforening. Hvert annet år reiser koret på utenlandstur.

Lyst til å synge med?
Jentekoret Benedictus ønsker nye sangglade jenter velkommen. Opptak skjer fortløpende, men først og frem i august og januar. Ta kontakt med dirigentene for å melde din interesse, og følg med på hjemmesiden for å få informasjon om første øvelse etter sommerferien. Nye sangere tilbys en sangprøve for å finne ut hvilken stemme de skal plasseres på.  

Andre Artikler