BiB_2_Lørdagskilden_Lillian Nepstad 2.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 2/2015

Kulturelt lørdagsgodt til alle

For å gi enda flere barnefamilier gode lørdagsopplevelser, settes billettprisen til LørdagsKilden ned.

Tekst & foto: Bjørn Fredheim

Helt siden hun i 1992 kom innenfor dørene til Agder Teater, har Lillian Nepstad ivret for gode kulturtilbud til barn og barnefamiliene. I dag arbeider Lillian på Kilden Teater- og Konserthus, men historien bak det vi dag kaller «LørdagsKilden» går atskillig lengre tilbake i tid.

– «LørdagsKilden» var faktisk noe vi tok med oss fra gamle Agder teater. Vi var en gjeng som tenkte at det hadde vært fint å gjøre noe ekstra for barn på lørdagene. Vi ønsket å lage et program som kunne være et godt tilbud til barnefamiliene. Det skulle være kvalitet og vi ville favne barn i alle aldre. Kvalitet var stikkordet og kriteriet var at vi selv hadde sett forestillingen, eller i alle fall noen vi stolte på. I 2006 ble ideen om «Lørdagsteater for barn» unnfanget og sammen med Giert Werring og Line Bergram Aas startet arbeidet med et fast lørdagstilbud. Dermed var det vi i dag kaller «LørdagsKilden» født.

Men i dag er det ikke bare tradisjonelle teaterforestillinger? Du har fått et atskillig større register å spille på etter at du ble med på flyttelasset til Kilden?

– Ja, det er sikkert. For meg har dette vært som et eventyr i forhold til å kunne tilby gode forestillinger til barnefamiliene. Nå har vi med både Kristiansand Symfoniorkester (KSO) og Opera Sør som gir sine bidrag inn i dette tilbudet. Neste år kommer det faktisk en egen forestilling som er laget av KSO, som handler om fire kontrabasser ... Vi satser også på opera for barn og selvsagt dans. Målet er at «LørdagsKilden» skal være unik og tilby forestillinger som holder høy kvalitet – og det synes jeg faktisk vi har fått til.

Føler du at det tilbudet dere gir blir satt pris på? Er familiene flinke til å bruke det tilbudet «LørdagsKilden» representerer?

– Det vil jeg absolutt si. Vi har svært godt besøk på våre forestillinger, og det er flott å se at barna har gode opplevelser i møtet med kulturen. Det er selvsagt fint med skoleforestillinger, men personlig synes jeg det aller fineste er når barn kommer sammen med voksne, foreldre eller besteforeldre. Filosofien er at barn og voksne skal kose seg sammen og vi unngår bevisst store problematiserende oppsetninger. «LørdagsKilden» skal være gøy og spennende. Stikkordet er alltid kvalitet og vi legger ikke lista lavere for barn enn voksne. Det er mulig at lista ser litt annerledes ut, men det er fordi vi ønsker at møtet med kulturen skal være en utelukkende positiv opplevelse. Møter som kanskje fører til gode samtaler – også etter at de har forlatt Kilden.

Du er opptatt av at barn skal bli tatt på alvor og at forestillingene skal være tilgjengelig for de fleste?

– Ja, det er riktig. Jeg blir oppgitt når jeg ser forestillinger der barn inviteres til å komme med respons, men ikke hverken blir hørt eller tatt på alvor. Inviterer du barn inn i en forestilling eksisterer ikke «gale» svar. Vi har nettopp fått et økonomisk tilskudd fra Sparebanken Sør, og det betyr at vi, med få unntak, setter ned billett-prisen til 50 kroner pr. forestilling. Vi gjør dette for å øke tilgjengeligheten og velger å ikke lage et enda større program. Vi ønsker at flest mulig skal få anledning til et besøk på «LørdagsKilden» og oppleve gode kulturtilbud.

Da er det altså dekning for å si at «LørdagsKilden» er en form for kulturelt lørdagsgodt?

– Ja, så absolutt. Dette er godteri som ikke lager hull i tennene og smaken varer garantert lenge.


Andre Artikler