Biblioteksjef Best_Anne Kristin Undlien.jpg
23. april 2019 Første gang publisert i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

Ludde holder koken!

På Kristiansand bibliotek syder det av liv.

Tekst & foto: Bjørn Fredheim  

Anne Kristin Undlien møter Barn i Byen med et stort smil. Huset hun er sjef for, «Bibba» på folkemunne, syder av aktiviteter og det er ikke lenger bare snakk om å låne ut bøker. Nei, her er det foredrag, videoutlån, kodekurs, lanseringer, diskusjonsgrupper, datakurs, fotoutstillinger og en mengde andre tilbud. Kort sagt – det som før var et sted der du hentet og leverte bøker, er blitt et hus som i følge de ansatte viser livets mange sider.

Men, Anne Kristin, dere har vel fremdeles fokus på den gode gammeldagse boka?
– Ja, selvsagt. Boka er selve grunnfjellet i alt biblioteket driver med, men i tillegg har vi fått så mye mer. Mange flere uttrykk både gjennom film, data og foto som også biblioteket skal formidle og ha et tilbud om. Et format utelukker ikke et annet. Jeg tenker – ja takk, begge deler, og er glad for at vi stadig kan være et sted der mennesker kommer for å søke kunnskap, la seg underholde og rett og slett være sammen. Biblioteket skal være et godt sted å være. Her skal alle føle seg velkommen.

Vi ønsker å utvikle oss sammen med våre brukere og beholde posisjonen som et viktig møtested 

Låner dere ut like mange bøker som før? 
– Vet du, mange flere faktisk! Det virker ikke slik at fordi vi har internett og andre digitale medier, så taper boka. Når du sitter med en bok har du muligheten til refleksjon og konsentrasjon på en helt annen måte enn digitale medier. Boka er en kunstart og vi kan vel ikke si at en kunstart er overflødig? Biblioteket er også blitt et litteraturhus, som i tillegg formidler forfatterens egne tanker gjennom forfattermøter. Det er bedre å møte Linn Ullman her hos oss enn å se henne på TV.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mange møtes på Bibba for å jobbe med data eller spille. 

Er film og nye medier er en trussel mot boka?
– Nei egentlig ikke …

Anne Kristin bøyer seg over bordet og roter rundt i en stor haug med barnebøker, papirer og filmer. Hun er tydelig på jakt etter noe helt bestemt og smiler stort når hun finner det hun leter etter. En sirlig oppsatt bibliotekarliste over utlånte bøker.

– Vi ser jo nå at teksten ofte blir filmatisert etterpå og det kan være med på å gi boka enda større publikum. Et godt eksempel på det er Karsten og Petra-bøkene, som ikke lånes mindre selv om de også har gått til filmen. Karsten og Petra-filmene har gjort at utlånet av bøkene om disse to små har økt de siste årene, men Disney topper med «Frost» som nr. 1 og Tornerose som nr. 4. «Doktor Proktors prompepulver» er nr. 2, så det er gledelig at norske barnebøker som det er laget film av, ligger på toppen av filmstatistikken. Jeg tror på blanding av uttrykk og er sikker på at de utfyller hverandre på en god måte.

For mange innvandrere og flyktninger er biblioteket blitt et viktig sted der de møtes, henter informasjon, leser og lærer norsk 

Hva slags bibliotek er det vi har i dag i forhold til tidligere? 
– Vi har fått så mange flere måte å formidle på. I dag er vi rett og slett et formidlingshus med boka i sentrum. Det tror jeg er dekkende for hvordan jeg tenker. Våre undersøkelser viser at over halvparten av de som kommer hit ikke låner noe som helst. De gjør lekser, snakker med andre og kanskje hører på et foredrag. For mange innvandrere og flyktninger er biblioteket blitt et viktig sted der de møtes, henter informasjon, leser og lærer norsk. Vi tror de synes det er et hyggelig sted å komme. Biblioteket har også et tilbud til de som ikke behersker digitale medier så bra. Hver dag fra 12 til 16 kan de få veiledning og opplæring.

Kan vi si at dere er litt mindre «alvorligere» enn før?
– Absolutt. Vi ønsker å møte mennesker i forhold til de behovene de har og ikke tviholde på den formen biblioteket alltid har hatt. Vi ønsker å utvikle oss sammen med våre brukere og beholde posisjonen som et viktig møtested.

Saken fortsetter under illustrasjonen.


Foto: Ludde holder koken – og er en av de mest utlånte billedbøkene på biblioteket. 

Til slutt lurer Barn i Byen på hvilke trender det er som dominerer i forhold til barn?
– Det er nok humoristiske bøker i dagbokstil, som «Dustedagboka», «Pingles», «Tom Gates», «Mitt liv som Lotte», «Monster-Maud», «Kaptein Supertruse» og «Gutta i trehuset». I tillegg liker barn å lese krim/spenningsbøker. Jørn Lier Horst sine serier «Detektivbyrå 2» og «CLUE» topper statistikken, sammen med «Lasse Majas detektivbyrå». Fantasy er også like populært. Men, jeg må også si noe om billedbøker for de aller minste for det er en viktig sjanger. Her har Bjørn Rørviks «Bukkene Bruse i badeland» vært inne på lista i mange år, men har nå falt utenfor de 50. Det er mye det samme som lånes ut til de minste: humor, vennskap, spenning og bøker om hverdagslivet – og bøkene om Ludde holder koken!


Andre Artikler