BiB_3_Sykehusklovner .jpg
17. februar 2020 Publisert i Barn i Byen – Kristiansand nr. 3/2016

Morsom medisin

Å kle på seg ansiktet om morgenen kjenner vi alle til, men ingen gjør dette bedre enn sykehusklovnene ved barneavdelingen på Kristiansand sykehus.

Tekst & foto: Per Pedersen

På rom 102 holder klovnen Konstantisola (Torunn Fisketjøn) på og skape en himmel av såpebobler som skinner og reflekterer lyset i fargerike kombinasjoner. Plutselig åpner døren seg. Klovnen Trude-litt (Siv Øvsthus) kommer inn med et stort smil og flagrende bein som går til alle kanter. Barna ler når Trude-litt utfører en dans med sprellende bein og merkelige bevegelser for å unngå såpeboblene.

Fokus vekk fra det skumle
– Vi vil viske ut grensen mellom et sykehusopphold og det trygge stedet hjemme, sier Gaute Næsheim, som spiller klovnen Piffi Gundersen. Gaute har vært med i Sykehusklovnene siden høsten 2011.

– Vi tilpasser hvert enkelte tilfelle og fokuserer på den friske delen av barnet. Vi tar fokuset bort fra det skumle og plasserer det på noe trygt og morsomt.

Klovnene Trude-Litt og Konstantisola har beveget seg videre ned den sterile sykehusgangen til neste værelse. En fjær ser dagens lys og er blitt til en lek mellom alle, der målet er å holde fjæren i luften lengst mulig ved å blåse den til værs. Leken opphører plutselig når en telefon ringer. Trude-litt og Konstantisola hermer lyden til telefonen. Igjen bryter barnelatteren ut.

Vi tar fokuset bort fra det skumle.

Ny opplevelse av sykehus 
Klovnene gjøgler seg fra rom til rom. Barnegråt blir byttet ut med latter fra både barn, pårørende og ansatte. 

– Vi ønsker også å gi barn og pårørende et annet perspektiv på det å være innlagt. Vi spiller på egen humor og spinner videre på barnas reaksjoner, sier Gaute Næsheim.

Jeg tenker at i en alvorlig og lite morsom sykehushverdag, kan nok et klovnebesøk være et fint plaster på såret. 

Andre Artikler