Golf Best_DSC_0087.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

– Se på drrraivåren min!

– Kom igjen, følg med nå. Nå skal æ slå ballen på greenen, sier Noah Sordal-Pettersen. Fireåringen stiller seg klar på tee’en med både utstyr og golfterminologien intakt.

Tekst & foto: Mairi Macdonald

– Dette er en drrraivår, sier Noah og viser stolt frem golfkølla si. Den kan æ slå langt med, sier han og slenger den elegant bak ryggen. Hansken er på. Driveren svinges – og vipps så er ballen på vei mot greenen, og Noah løper fornøyd etter.

Fredelig og fri
Broren Benjamin (11) har også spilt golf siden han var fire år. Etter syv år som golfspiller, har han allerede en drøm om å delta i den prestisjetunge «PGA-touren» når han blir stor. Han foretrekker golf fremfor andre lagidretter, fordi det er så fredelig på banen.

– Jeg trenger ikke høre på andres meninger. Jeg kan bare tenke på meg selv og konkurrere mot meg selv. Da føler jeg meg fri, sier elleveåringen reflektert.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: Noah gjør seg klar på greenen, mens storebror venter på å putte. Pappa følger med i bakgrunnen. 

Ypperlig for barn
– Se på meg da, se på meg da! avbryter Noah.

Det er alt annet en fredelig her på banen for øyeblikket, og latteren sitter løst. Noah tøyser og prøver å putte ballen i hullet der de står på greenen. Hobbygolfer og pappa Helge Pettersen humrer i bakgrunnen, og forteller at golf har vist seg å være en ypperlig sport, også for de små.

– De er i naturskjønne omgivelser, og det er sunt og godt å drive med. Det er en individuell sport, hvor man får mestringsfølelse med en gang ballen treffes. I tillegg viser det seg at golf faktisk ikke koster skjorta, i motsetning til sitt rykte som «rikmannsport».

Golf + fugl = Sant
– Æ må ha en Peg, roper Noah der han løper med driveren sin som nå veksler mellom å være en mikrofon og en golfkølle. Og når Noah så peker golfmikrofonen mot meg og spør hva jeg lurer på når det kommer til golf, så ber jeg dem forklare hvorfor man bruker så mange rare ord og uttrykk i golf, og da spesielt fuglenavn, som for eksempel «birdie», «albatross» og «eagle»?

Det viser seg at golf faktisk ikke koster skjorta, i motsetning til sitt rykte som «rikmannssport»

Noah flytter «mikrofonen» mot Benjamin som tenker seg om. 

– Jeg vet ikke helt, sier han.

– Men disse fuglenavnene passer jo faktisk veldig godt inn i golf spør du meg. Ta «birdie» for eksempel, i golf går spillet lett som en fugl, kan man jo si.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: En putter. Benjamin i full fokus på golfbanen til Kristiansand golfklubb. 

Aktivitet hele året
Selv om golf er kjent for å være en utesport forbeholdt varmere vær, satser Kristiansand Golfklubb nå på å bli en helårssport ved å bygge en simulator som skal stå klar til kulda setter inn i høst. Da håper klubben at flere barn og unge i byen vil være med på organisert trening gjennom vinteren også.

Hva bør man tenke på hvis man vil bli god i golf da, spør jeg guttene til slutt, og Noah svarer kjapt:

– Slå med drrraivåren!

– Joda, men det er lurt å holde fokus og ha selvtillit også, svarer storebror, Benjamin, lattermild.


Kristiansand golfklubb har en 9-hulls skogsbane som ligger sentralt i Randesund. Klubben har en 6-hulls korthullsbane, i tillegg til hovedbanen. Knøttegolf har egne treningstider for juniorer og for de aller minste. Det fokuseres på lek og moro. Klubbens korthullbane passer for klubbens «knøtter». Har du barn eller barnebarn mellom 3 og 7 år, er du hjertelig velkommen til «Knøttegolfen». Tilbudet er gratis.


Golf-uttrykk: 

Tee: Utslagsstedet der golfspillet begynner.
Peg: Liten pinne av tre eller plast til å plassere golfballen på.
Green: Gresset der du putter ballen i hullet.
Driver (uttales draivår): Kølla du slår første og lengste ballen med. Dette er den største kølla man bruker.
Putter: Køllen som brukes på greenen, og som man avslutter med.
Birdie: Man slår ballen i hullet på ett slag under hullets par.Andre Artikler