BiB_3_Toril 1 copy.jpg
17. februar 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

Sommertid for hverandre

Jeg leser i avisen at mange barnefamilier må «droppe ferien». Det dreier seg om at de med lavest inntekt ikke har råd til en ukes ferie utenfor hjemmet.

Tekst: Toril Hagerup-Jenssen

Jeg reagerer på formuleringen «droppe ferie». Alle, i alle fall de som er i arbeid, de som er i utdannelse eller barn i barnehage eller skole, har ferie. Uansett. Det er innholdet i ferien det dreier seg om, det er det som er avhengig av familiens økonomi. Men hva ligger i begrepet ferieopplevelse? Jo mer eksotisk, jo lengre bort, jo mer spektakulært? Jeg tenker at det er da ikke reklamebransjen som skal bestemme for oss hva som er ferie. Det er familiens opplevelse og forventninger til innholdet i ferien som betyr noe.

I disse dager er det nok mange familier som verken kan eller vil bruke pengene sine på ekstra ferieopplevelser, med dagens usikre arbeidssituasjon. Uansett økonomi synes jeg det er viktig at man for sin egen del finner ut hva som er god feriefølelse. Hvilke forventninger har vi til ferien? Det blir aldri god feriefølelse, hvis man legger opp til noe som man ikke har råd til. Noen kan ikke tenke seg annet enn å hygge seg hjemme i ferien, andre må bare reise bort, vi er alle ulike. Jeg synes, som de fleste andre, at spennende nye opplevelser er stas, men god feriefølelse betyr for meg i første rekke tid til samvær med de jeg er glad i.

Feriedagene skal ikke domineres av klokkeslett og avtaler. Det er deilig å kunne starte på noe uten å måtte tenke på å rekke noe annet. Følelsen av virkelig å eie din egen tid. Det er også deilig å kunne gjøre feriedagene annerledes enn ellers. Gå måneskinnstur midt i uka, invitere venner til felles middagslaging midt på dagen, eller kanskje dra på fisketur. Jeg har tidligere skrevet om de nære ting, og i ferien har du anledning til å gjøre dem enda nærere.

Vi har vært heldig i vår familie, for vi har hatt familiehytter å dra til. Ikke alle kan det. Vi har prøvd å reflektere litt over hvorfor vi alle, spesielt barna, opplevde ei lita hytte uten andre fasiliteter enn elektrisk strøm, som fantastisk ferie. Svaret kom raskt. Familien var sammen hele tiden. Det var ikke noe annet som krevde de voksnes oppmerksomhet. Barna sovnet i det rommet vi voksne satt og pratet i, og vi var sammen om alle gjøremål. 

 

«Feriedagene skal ikke domineres av klokkeslett og avtaler.» 

Det går også godt an å oppleve noe nytt, selv der hvor man har feriert i mer enn femti år. Hver gang jeg er på familiehytten på ferie, etter alle disse årene, tar jeg for meg kartet og leter etter nære plasser, turmål, som jeg ikke har vært på før. Jeg kan forsikre at det er en uendelighet av nye turmål, og det er en tilfredsstillelse å sette seg ned med niste (mat hører med) på nyoppdaget plass. Det kan du selvsagt gjøre i nærområdet hjemme. 

Er du litt usikker, så er turistforeningen rette plassen å spørre om råd for turer med barn. Det er lagt opp til gode sykkelveier flere plasser i fylket. Det går an å ta buss/tog et lite stykke og sykle hjem. Lag en sirkel med akseptabel avstand fra bostedet ditt. Du vil oppdage at det er masse fine reisemål for dagsturer. Buss eller tog er for mange barn veldig spennende reisemåter. La barna være med på å bestemme hva dagene skal fylles med. Uansett, dyr luksusferie eller billig hjemmeferie – det viktigste er å ha tid for hverandre.

God sommer! 

Andre Artikler