bursdag.jpg
15. oktober 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 88/2020

Grønnere barnebursdager

Snart fødselsdagsfeiring? Få tips til en grønn fødselsdag.

Venner samlet til fest, kaker, ballonger, godteposer og gaver – barnebursdager kan være intens moro, men også en betydelig miljøbombe.

Tekst og foto: Mette Paust-Andersen Illustrasjon: Gunvor Rasmussen

Det kan fort skje at det etter en barnebursdag ligger igjen sekkevis med gavepapir, konfetti, vasne ballonger og engangsbestikk, for ikke å snakke om mengder med pølser og chips som ingen rakk å spise. Vi har samlet noen tips og snakket med Mette Nygård Havre fra folkeaksjonen «Spis opp maten» om hvordan du kan gjøre barnebursdagene litt mer miljøvennlige.

Gaver med mening
I mange barnebursdager er gavene et høydepunkt. Det er koselig for barna å ha noe å gi når de kommer, og stas for bursdagsbarnet å ha noe å pakke opp. Imidlertid medfører berget av plastleker en betydelig belastning for miljøet – og en åpenbar fare for at vi lærer ungene våre en bedriten bruk og kast-kultur. Ser vi landet under ett, er det snakk om millioner av billige plastleker som gis vekk i bursdagsgaver hvert år, for siden kun å havne i søppelet.

En kjapp løsning på problemet er å kutte gaveseansene, men om du ikke er klar for et så drastisk inngrep i den gjennomregisserte barnebursdagen, hvordan kan vi i det minste gjøre den litt grønnere?


• Gi klassegaver! Klassen bestemmer seg for en omtrentlig pris på gaven, og foreldrene til bursdagsbarnet handler og betaler den. Klassegaven er med det noe som foreldrene vet at barnet har ønsket seg eller trenger, og fjerner stresset hver familie har med å få handlet bursdagsgaver. Barna som kommer i selskapet kan heller ha med seg et kort med en hilsen.

Ser vi landet under ett, er det snakk om millioner av billige plastleker som gis vekk i bursdagsgaver hvert år, for siden kun å havne i søppelet. 

• Gi et kort eller en tegning og en avtalt pengesum, for eksempel 20 kroner. Pengene går i sparegrisen, eller brukes på noe bursdagsbarnet ønsker seg.

• Gi brukte gaver. Gir du brukte gaver, er du ikke bare trendy, du får også mer for pengene. I bruktbutikker, på finn.no og andre nettbutikker kan du finne fine ting du vet at egne barn setter pris på. Eller så kan du gå på jakt etter skatter i egne hyller. Har dere en favorittbok eller -leke dere vil gi videre til bursdagsbarnet? Skriv en liten hilsen om hvorfor dere liker den så godt.

• Gi en opplevelse. Gavekort på kino, en konsertbillett, en billett til Fløibanen eller Beffen, inngang til VilVite, Akvariet eller Dyremuseet, eller en invitasjon til en kafétur, en fjelltur eller fisketur. Det er mange fine aktivitetsgaver i byen vår, se bare vår opplevelseskalender på side 17–25.

• Om du allikevel skal gi noe smått: Hør med foreldrene til bursdagsbarnet om barnet er tom for noen av fargene i pennalet, eller om det er noe de faktisk har bruk for, enten det er fargekritt, store tegneark, votter, fiskesluker, hoppetau eller tegneserieblader. Og pakk gavene inn i miljøvennlig papir, for eksempel i avissider med et fargerikt bånd på.

Du må ikke ha rosa eller blå engangstallerkener, bruk det du har!

Miljøvennlig bursdagsstemning
Det krever kanskje en smule større innsats å sette tallerkener og glass i oppvaskmaskinen og vaske en duk i vaskemaskinen, enn å samle sammen endene av en papirduk med tjue plastglass, konfetti og papptallerkener på, kna alt sammen og hive det i en søppelsekk. Imidlertid er det langt bedre for miljøet å gjøre det på førstnevnte vis. Mette Nygård Havre jobber for å få flere til å redde mat og redusere matsvinn, og har startet folkebevegelsen «Spis opp maten». Noe av det første som slår henne med tanke på barnebursdager er all emballasjen som blir brukt og kastet:

– Før du går i gang med å planlegge maten bør du tenke på hva du skal servere den på. Du må ikke ha rosa eller blå engangstallerkener, bruk det du har, stemmer hun for.


Av pynt kan du gjerne velge ting som går an å gjenbruke neste bursdag, heller enn ballonger og konfetti. Girlander, vimpler, flagg og pongponger kan for eksempel samles i en egen bursdagskasse i boden, og vekke gjensynsglede og en særlig stemning, tilsvarende den jule- og påskepynten skaper.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mette Nygård Havre fra den nasjonale folkeaksjonen «Spis opp maten» deler gode råd om en grønn bursdagsfeiring. 

Spis opp bursdags­maten
Pølser, chips, kaker, godteposer og is – handlelisten til en barnebursdag er lang, og om ungene ikke spiser like mye som du planla, kan det fort bli en del rester. Mette Nygård Havre har flere tips til hvordan du kan redusere matsvinn, og skjerme både lommeboken og miljøet:

• Planlegg handlingen på forhånd, så du ikke ender opp med altfor mye mat. Det er umulig å vite akkurat hvor mye ungene spiser, men det blir ofte altfor mye kake og muffins.

• Sørg for å sjekke den nedprisede disken i butikken. Her finner du gjerne pølser eller råvarer du kan bruke!

• Dropp godteposene og server godtet i skåler. Eventuelt kan du gjøre en greie ut av bursdagsgodteriet. Min datter har bursdag like før jul, så i hennes selskap ba vi gjestene om å komme med en tom boks. I selskapet lagde vi julegodter sammen, som de fylte i boksen sin og fikk med seg hjem. Ellers er det ikke nødvendig å pepre ungene med mest mulig sukker. Oppskåret frukt går også ned! Blir det fruktbiter til overs kan du fryse dem og lage smoothie til uken. I disse tider med korona er det gjerne problematisk å la mange spise fra de samme skålene, men da er det et poeng å bruke papirposer heller enn plast.

• Lag en middag ungene liker, og som du kan spise restene av. Sønnen min elsker pizza, så i hans bursdag lagde vi klar en del bunner og topping, og spurte barna om hva de ville ha på. Da er det større sjanse for at de spiser opp, og om de ikke gjør det, er det lett å varme opp pizzarestene til middag neste dag. Også annen bursdagsmat er lett å bruke restene fra.

Andre Artikler