Barnevennlige museer i Kristiansand

BARNAS Kunstmuseum på SKMU

Omtrent midt i Kvadraturen ligger Sørlandets Kunstmuseum, SKMU.
Barna har sin helt egen avdeling i museets første etasje. Der kan barn og voksne sammen oppleve kunst, utforske rommene eller delta på verksteder og aktiviteter.

Familieverksteder for barn og barnefamilier har de i helger og skoleferier. SKMU Baby har blant annet omvisninger og foredrag tilpasset voksne med babyer. 
BARNAS Kunstmuseum har samme åpningstider som resten av museet. Barn under 16 kommer gratis inn, men de må være sammen med en betalende voksen

Åpningstider:
Mandag: 11-17 (sommersesong)
Tirsdag–søndag: 11–17
Onsdag: 11–22

SKMU

Gimle Gård

Den vakreste herregården

Omkranset av botanisk hage ligger Gimle Gård, sommerstedet og lystgården som en gang lå lang utpå landet. Den siste eieren, Ottilie (Titti) Arenfeldt Omdal, døde i 1982 testamenterte hun stedet til Kristiansand Kommune. 

I høysesongen kan du være med på teatralske omvisninger i form av skattejakt etter de stjålne smykkene og spøkelsesjakt. 
 

Åpningstider:
15. juni – 18. august: kl. 11-16.
Omvisning hver time. Siste omvisning kl. 15.

Gimle Gård

Naturmuseum og botanisk hage

Landsdelens eneste naturhistoriske museum!

Inne på museet kan du se norske dyr i naturtro omgivelser, mineraler og bergarter, gjenstander fra museets eldste samlinger og en av Norges største samlinger av kaktus. 
Rundt museet og Gimle Gård ligger Botanisk hage. Her er det omtrent 2000 ulike planter, en koselig lekeplass, hønsehus og utendørs musikkinstrumenter. En skoghytte med bålpanne og plass til nærmere 30 personer leies ut ved henvendelse til museet. 

Åpningstider:
Sommersesongen: Hver dag 11-17

Vanlige åpningstider: Mandag: Stengt. Tirsdag-fredag: kl. 10 -15. Lørdag: Stengt. Søndag kl. 12-16
Museumsbutikk og kafé er åpen i museets åpningstid.
Naturmuseet 

Kristiansand Museum

Friluftsmuseet som huser gamle skatter

Ved Bjørndalssletta finner du Kristiansand Museum med sine flott bevarte gamle hus, bygninger og skatter fra gamle dager. Nesten 40 forskjellige gamle hus finner du her fra Kristiansand og Setesdal, mange av dem kan du titte inn i og få en liten følelse av hvordan livet var før.
I høysesongen kan du være med på morsomme omvisninger med skuespillere. Om sommeren er det også gårdsdyr på museet. 

I kafeen vår "Mørchs paviljong" kan du nyte en is, nystekte vafler og en kopp kaffe.

Åpningstider:
Sommersesong:
15 juni - 20 august. 
Mandag - fredag kl. 10-16. Lørdag - søndag kl. 11-15
Søndagsåpent etter sesong. 25. aug - 29. sep kl. 11-15

Kristiansand Museum

Kristiansand Kanonmuseum

Nyrestaurert kanon i flott turområde

På Møvig utenfor byen finner du verdens nest største kanon som noensinne har blitt montert på land. Kanonen ble våren 2019 restaurert og malt i de opprinnelige fargene.

Fortet og anlegget her ble bygget under Andre Verdenskrig og skulle sammen med søsterbatteriet i Hanstholm i Danmark kontrollerer skipstrafikken i Skagerrak. Kanonene hadde en rekkevidde på hele 55 kilometer. Det er et flott turområde rundt kanonen og fortet. 

I høysesongen kjøres ammunisjonsjernbanen på fortet daglig.  

Åpningstider:
Høysesong. 17.juni – 18. august.
Hver dag kl 11-18

19. august – 15. september
Mandag-onsdag kl 11-15. Torsdag-søndag kl 11- 17

16. september – 10. november
Søndag kl 12-16

Kanonmuseet

 

Odderøya Museumshavn

Tean i tanga og en krabbe i hånda!

I Nodeviga på Odderøya ligger Museumshavna. Der finner du et hav av maritime aktiviteter, både over og under vann. Du kan teste dine ferdigheter som både krabbesnørelager og konstruktør av barkebåter, du kan låne robåt og vannkikkert. Dersom du vil teste balansen kan du og leie et SUP-brett. På odden kan du slenge deg ned i en strandstol og lytte til folks sommerminner. Og i saltvannsakvariet kan du se livet under havet på skikkelig nært hold. 

Kafeen "Kabyssen" selger nystekte vafler i museets åpningstider, og bak aktivitetshuset er en lekeplass som kan brukes hele året.

Åpningstider:
Søndagsåpent (12. mai til 15. juni): Hver søndag kl.12-16.
Sommersesong(15. juni-20. august): Åpent hver dag kl.11-17 

Odderøya Museumshavn 

 

Setesdalsbanen

En reise bakover i tid

I 1896 åpnet Setesdalsbanen mellom Kristiansand og Byglandsfjord. Toglinjen var 78 km lang og hadde en sporvidde på 1067 mm (3,5 tommer) Det de kaller smalsporet. På 1960 tallet ble banen nedlagt men ildsjeler jobbet for å bevare noe av strekningen. I dag kan du kjøre med gamle damplokomotiv og vakre trevogner på de 8 km av banen som er bevart mellom Grovane i Vennesla til Røykenes. 

Setesdalsbanen ble NSBs siste smalsporbane  siste smalsporbane, og den eneste som ikke ble bygget om til normalt spor. 

Setesdalsbanen har sesong for togkjøring fra juni til september. Det er fint å kombinere en tur med Setestdalsbanen med en tur i tømmerrenna. 

Avgangstider:
Toget går tirsdager, onsdager, torsdager, lørdager og søndager i høysesongen
Lørdager og søndager i lavsesongen

Setesdalsbanen

Setesdalsbanens venner

Tur i Tømmerrenna

Andre museer utenfor Kristiansand

Bjoren 
Få med deg en tur med dampbåten Bjoren hvis du er i Setesdal om sommeren. Båten finner du enten til kai ved Byglandsfjord eller ved Bygland museum. Noen ganger kjører de slusetur. Sjekk for avgangstider. 
Bjoren

Lindesnes Fyr
Norges sydkapp! Her kan du kjenne krefter av vær og vind, så hold godt på hatten. Muligheter for overnatting. 
Lindesnes Fyr

Sjølingstad Uldvarefabrik
Utenfor Mandal ligger den levende museumsfabrikken. Her kan du se hvordan råull forvandles til ferdige ullvarer. Sjekk når de har morsomme verksteder for barn.
Sjølingstad Uldvarefabrik

Tingvatn Fornminnepark
Stedet regnes som Norges best bevarte tingsted med graver og steinsettinger. Her kan barn prøve seg på pil og bue, spydkasting, spinning på håndtein, lage snor på slyngestokk.
Tingvatn 

 

Flere forslag til aktiviteter