IMG_5698.jpg
01. oktober 2020 Anmeldelse

Anmeldelse: «365 Pingvinar»

Hva gjør du når 365 pingviner ramler inn døren din?

Det ringer på døren og utenfor står postmannen med en pakke. I pakken ligger en levende pingvin. Neste dag ringer det på nytt på døren – og en ny pingvin ankommer dørmatten din. Og neste dag og neste. Til sist sitter du med 365 pingviner – hva gjør du? 

Anmeldt av Siri Breistein

Dette er realiteten for familien på fire som vi møter i forestillingen «365 Pingvinar». Kanskje en drømmesituasjon for noen, i hvert fall om du har små barn i huset. Men 365? 

Open Window Theater fyller 5 år, og feirer med å sette opp sitt femte figurteater i Bergen, denne gang på Det Vestnorske Teateret. Har du tidligere sett forestillinger fra dette figurteaterensemblet, gjenkjenner du Open Window Theaters signatur; enkel og stilfull scenografi, håndsikker dukkeføring og figurdukker som fungerer som delikate kunstverk i seg selv med uttrykksfull mimikk og kroppsspråk som vekker både gjenkjennelse og humor. Open Window Theater skaper også denne gang en verden som man blir både fascinert av og glad i.

Forestillingen er ordløs, og de bablende og uforståelige lydene, skaper latter i salen. Samtidig er dette non-verbale et sentralt grep som gjør forestillingene til ensemblet både universelle og tilgjengelige. Og som alltid byr Open Window Theater på små gledelige overraskelser som aktualiserer handlingen, som når det dukker opp en pingvin med blått munnbind. De enkle detaljene og den effektive scenografisk løsningen er samtidig en styrke ved oppsetningen, som pingviner som presenteres som trekanter, en enkelhet som pirrer publikums forestillingsevne. 

Anmeldelsen fortsetter under bildet. 


Dominika Minkacz-Sira er skuespiller og dukkefører – og styrer samtidig alt det tekniske. Dukker og bokser skal flyttes på og nye scenerom skal trylles frem, og det hele skal times med både en videoprosjektør, musikk og et samspill med dukkene, men det gjør hun med sikker hånd. 

Denne gang er forestillingen i tillegg blitt smykket med et utfordrende lydbilde. Ved å invitere inn musiker og komponist Mari Kvien Brunvoll, skapes et levende lydbilde som ikke føyer seg til handlingen, men som lever sitt eget elektroniske liv. Lydbildet kontrasterer, legger til og gir nye eksperimenterende lag og innganger til forestillingen. Det skaper et ekstra stemningsbilde til forestillingen. 

I takt med at pingvinene ramler inn døren til familien, endrer også årstidene seg. Med pingvin nummer 144 kommer sommeren, og scenebildet og stemningen forandrer seg til lyse stranddager og drageflyvning. Med pingvin nummer 216 treffer høstregnet og lynet det lille scenerommet og med pingvin nr. 365 venter selvsagt et nyttårsfyrverkeri med discomusikk og discokuler – og plutselig er scenen forvandlet til et nyttårsparty. Disse overgangene er lekne og fører handlingen effektivt fremover.

Scenerommet på Det Vestnorske teater er lite og tett, og det er mye som skjer i «365 Pingvinar»  – av og til litt for mye. I tillegg til selve handlingsrommet, dukker det også opp en videoprosjektør med pingviner og tall og navn på måneder som understreker i hvilken fart pingvinene ramler inn hos familien. Her får vi regnstykke på hva pingvinsamlingen vil koste familien i året, svimlende summer blir utstilt på videoskjermen. Den kaotiske hverdagen til familien, speiles etter hvert også tydelig i scenerommet, og kanskje blir det litt for hastig og kaotisk?

Mens familien prøver å finne et system i kaoset av pingviner, oppleves det hele litt overveldende fra salen. Tall, pingvinger, måneder og ligninger flyter mot oss fra prosjektøren og i et fortettet scenerom blir det en overdose av detaljer å forholde seg til. Det går utover identifikasjon med familien og innlevelsen i handlingen – og til tross for sin uttrykksfullhet ender familien i handlingen som rekvisitter. 

En viktig tematikk renner samtidig litt ut i et kaotisk regnestykke og handlingsrom  – for hva gjør vi når klimaet vårt ikke lenger er levedyktig for klodens utallige pingviner? Hvem skal ta seg av alle jordens utryddelsestruede pingviner når varmegradene stiger drastisk? 

Pingvinene kommer til sist i rett favn. Men hva om det skulle neste gang dukke opp 365 truete isbjørner på din dør? Hva gjør du da?

Forestillingen peker helt på tampen overraskende fremover og mot nye utfordringer. Fakta: 

«365 Pingvinar» – et figurteater med Open Window Theatre.
Spilles på Vestnorske Teateret, Logen
29. august og 12. september kl. 12. 
Fra 4 år. Kr. 150/120. 

www.detvestnorsketeateret.no

Basert på boken «365 Pingouins» av Jean-Luc Fromental og Joëlle Jolivet 
Regi: Radosław Kasiukiewicz
Scenografi, dukker: Klaudia Laszczyk
Musikk: Mari Kvien Brunvoll
Animasjon: Anna Maria Šalva
På scenen: Dominika Minkacz - Sira
Teknikk: Jon Eirik Sira
Grafisk design: Klaudia Laszczyk
Produsent: Dominika Minkacz - Sira

www.openwindowtheatre.com
Andre Artikler