Sykkelsak 87_6272.jpg
24. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 87/2020

Legg på hjul

Sommeropplevelser fra sykkelsetet.
Hvorfor ikke la sykkelturen begynne når du skal hjem? Ta Bybanen fra sentrum til Flesland, og sykle hjem igjen!

Tekst og foto: Monica Gundersen
 

De siste årene har det vært satset mye på bygging av sykkelstier i byen vår, men fremdeles synes noen at Bergen har for mange oppoverbakker til at en sykkeltur kan gjennomføres i behagelig tempo – og at det blir enda verre om barna skal være med på turen. Kanskje hjelper det om vi snur kartet opp-ned, og ser litt på tvers?

Bybanen til Flesland
Vår neste tur begynner midt i Bergen sentrum hvor Bybanen har sitt startpunkt. På søndager er det lite med folk og godt med plass til et par sykler. På vei mot Flesland følger vi godt med. Er det noe spennende på veien som vi har lyst å kikke litt ekstra på når vi skal sykle tilbake?

Endelig fremme på Flesland er stoppestedet innendørs og under bakken. Et øyeblikk lurer vi på om vi kommer oss ut igjen, men den store heisen har god plass til syklene, og vel oppe på bakkeplan begynner sykkelstien like utenfor.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Vi kappkjører med Bybanen.

Vi sykler hjem
Det er delvis skyet og passelig varmt for en sykkeltur. Med det milde klimaet som de siste årene har preget Bergen, kan sykkelturer fin gjennomføres til alle årstider. Jeg snur meg mot guttungen og sier; – Det var nok tur for i dag, la oss sykle hjem. Han gliser bredt og er med på leken.

Med Flesland i ryggen sykler vi på en fin og bred sykkelvei, godt adskilt fra bilveien. Det er eget felt for retningen vi sykler i, og vi føler oss betydningsfulle som har fått vår helt egen bane. Vi sykler om kapp med Bybanen og tar et stopp under byporten for å se hvor høy den egentlig er.

Å vente på grønt lys har aldri vært gøyere

Mange stopp
Aller kjekkest er det når vi svinger av fra motorveien og befinner oss på små, idylliske sykkelveier gjennom skogen, langs små vann og enger i full blomsterprakt. Det blir et langt stopp når vi plutselig oppdager bringebær like bortenfor sykkelstien. Det blir i det hele tatt mange stopp, for det er utallige spennende ting som må studeres litt nøyere. Ikke minst er det helt obligatorisk å kjøpe en is sånn cirka halvveis, finne seg en grønn flekk og nyte den mens resten av turen planlegges. 

Valg av trasé
For å unngå mest mulig trafikk er det lurt å velge sykkelstien bak Lagunen. Her ligger et idyllisk lite tjern. Store trær følger veien og det knaker i greinene når vinden blåser, fuglene kvitrer i buskene og i tjernet plasker endene når de dukker under etter mat.

En annen strekning som er helt nødvendig å få med seg er Paradisstranden. Dette er navnet på en to km lang gang- og sykkelvei som tidligere var en del av den nå nedlagte jernbanelinjen mellom Nesttun og Bergen. Strekningen er magisk, og for de som ikke har syklet den: gled dere! 

I andre enden ligger Gamlehaugen med slottet og badeplassen nedenfor. Er det sol og fint vær passer det bra med en dukkert og en lang piknik. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Å vente på grønt lys har aldri vært gøyere.

Krevende syklepartier
Siste del av turen inn mot sentrum kan være litt mer krevende. Gater skal krysses og trafikklys skal overholdes. På den andre siden; ungene vokser minst en halvmeter på å få være en del av trafikkbildet. Å vente på grønt lys har aldri vært gøyere.

Saken fortsetter under bildet


Foto: Sykkelstien er godt merket, men av og til forsvinner skiltene litt i buskaset.

Det er mange veier til ...
Alternative sykkelveier fra Flesland til sentrum er mange. På Kokstad kan turen gå mot Søreide, over Straume bro og langs vestsiden av Nordåsvatnet, hvor et ypperlig lunsjsted er Kyrkjetangen. Om det ikke er badevær, så er det kanskje grillvær? Litt ved og en pakke grillpølser i sykkelvesken er det som skal til for en minneverdig opplevelse. 

Eller kanskje går turen til byen gjennom Nesttun, forbi de grønne markene på Fantoft, med et stopp for lunsj ved Tveitavatnet? Det finnes mange muligheter for å finne nettopp din spesielle vei hjem. 
Hvilken rute velger du?


Fakta:

Kunstreise? Gjør bybaneturen til Flesland om til en kunstreise! Finn artikkelen «Hopp on – hopp off med Bybanen» på barnibyen.no, og se etter kunstverkene du reiser forbi.
Lag din egen rute: Konseptet med å sykle hjem kan spesial­tilpasses som du vil! Bor du i Åsane? Ta bussen fra Åsane til sentrum, og sykle hjem igjen. Eller hører du til i Loddefjord? Ta bussen til sentrum, og sykle hjem igjen. 
For flere sykkelrutetips i Bergen:
www.sykkelbyenbergen.no/sykkelruter
www.syklistforeningen.no/prosjekter/gronne-sykkelruter/bergenAndre Artikler