Nattevandring_04_Bergen_Herman_Hjelkrem_Scream_Media.jpg
06. desember 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 94/2021

En bærekraftig nattevandring

Ta en vandring for klimaet.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Årets nattevandring blir annerledes fra tidligere år, men det blir garantert like stemningsfullt når mørket senker seg.

– Vi må samarbeide, og hvis alle gjør litt, kan vi få til mye, sier markeds- og kommunikasjonssjef Anita Saltvedt i Fana Sparebank entusiastisk. Høsten er i full anmarsj, og dagene blir kortere og kortere. Heldigvis for Anita og kollega Marte Øen Johnsen. Mørke høstdager er akkurat det de ønsker seg til årets Nattevandring. Lysende, fargerike led-kuber fungerer nemlig best i mørket.


– Vi har arrangert Nattevandring to ganger før, men i år vil vi gjøre det litt annerledes. Den største endringen er at arrangementet strekker seg over en hel uke i stedet for kun en dag, forklarer Anita.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Anita Saltvedt og Marte Øen Johnsen fra Fana Sparebank gleder seg til å endelig kunne arrangere nattevandring igjen.


De 17 bærekraftsmålene
Nattevandringen er en informasjons- og opplysningskampanje fra Norad om FNs 17 bærekraftsmål i regi av Fana Sparebank, Bergen Kommune og Bergen Næringsråd. De 17 målene skal fungere som en felles arbeidsplan for alle land i verden, og for både fattig og rik. Målene henger tett sammen og skal blant annet bekjempe ulikhet, utrydde fattigdom og stoppe klimaendringene innen 2030. Selv om mange av målene er oppnådd i Norge, gjenstår flere forbedringspunkter, for vi må redusere matsvinn og klimautslippene.

– De yngste er flinkest til å være oppmerksom på klima og bærekraft, og dette er en arena der de kan ta med foreldrene og gjøre en aktivitet sammen. Samtidig lærer barna om FNs bærekraftsmål og hvordan vi kan bedre ta vare på planeten vår slik at det fortsatt er et like fint sted å leve når de blir voksne, forklarer Marte.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Løypen strekker seg fra Fløibanens nedre stasjon til Skansen hvor det blir ­underholdning og aktiviteter hver ettermiddag hele uken.

Aktiviteter, underholdning og kakemenn
I Nattevandrings-løypen er det plassert led-kuber langs svingene fra Fløibanens nedre stasjon og opp til Skansen.

– Ved hver av kubene kan vandrere skanne en QR-kode hvor de får opp en video på mobilen sin der en av våre samarbeidspartnere, som Kirkens Bymisjon og Fløibanen, forteller om sitt bærekraftsmål. Ved endemålet på Skansen har vi plassert de 17 originale 1x1 meter store kubene, og her blir det også underholdning, konkurranser, kakao og kakemenn. Alle kubene lyser i forskjellige farger, og det blir garantert stemningsfullt, forklarer Anita ivrig.


En undersøkelse gjort i etterkant av tidligere Nattevandringer viser at bergenserne har fått en økt bevissthet om bærekraftsmålene etter nattevandringene.


– Bærekraft er viktig, og vi som en lokal bank vil gjerne gi noe tilbake til Bergen. Dette arrangementet vil lyse opp i mørke november, sier Anita. Folkets Pris for FNs Bærekraftsmål vil også bli delt ut til en verdig organisasjon på åpningsseremonien.


– Vi har laget en bærekraftsdans- og sang. Nå skal vi bare finpusse dansetrinnene, og vi oppfordrer alle barn til å lære seg den. Vi skal sette sammen en musikkvideo til avslutningsseremonien, og alle får være med hvis de sender inn sitt bidrag, avslutter Anita Saltvedt.FAKTA:

Årets Nattevandring åpner med en ­digital live-sending fra studio ved Skansen 20. november og avsluttes lørdag 27. novem­ber med digital live-sending, visning av musikkvideo til bærekrafts­dansen m.m. Hver ukedag fra kl. 17–20 vil det være aktiviteter og underholdning på endestasjonen ved Skansen Brannstasjon. Dere kan gå løypen når som helst, men det er selvfølgelig mest stemningsfullt når det er mørkt.


Artikkelen er sponset av Fana Sparebank. 

Andre Artikler