Fysak i Åsane_02.jpg
27. april 2023

Nytt liv i Åsanehallen

Endelig har Bergens nordligste bydel fått sin egen Fysak – et etterlengtet tilbud for bydelens mange barn og ungdom!

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Elleville skrik fra glade barn på den store, røde hoppemadrassen er det første som møter oss når vi trer inn i den nyoppussede Åsanehallen. I februar fikk bydelens barn og ungdom gratis tilgang til mange hundre kvm med skatepark, turnområde, ballbane med utstyr til mange ulike typer ballspill, og et gamingrom. Dette er den tredje Fysak-hallen som åpner i Bergen, et kommunalt lavterskeltilbud for barn og ungdom som baserer seg på egenorganisert fysisk aktivitet.


Ballbane og gamingrom
– Tilbudet er utelukkende en suksess, og er det dårlig vær er hallen stappfull, sier Fysaks gruppeleder Joachim Rongved entusiastisk. Den karakteristiske, røde idrettshallen er sentralt plassert blant de travle kjøpesentrene, men skulle opprinnelig rives.

– Dette er et midlertidig tilbud, da bygget fremdeles skal rives, men forhåpentligvis blir det mange år til det skjer, forklarer Joachim. Siden Bergen Kommune har vedtatt at det skal bygges Fysak-haller i alle bydelene, håper han at det på sikt vil komme en ny og enda større hall i Åsane. Enn så lenge er det nok av aktiviteter å ta seg til i den gamle hallen, og Joachim trekker spesielt fram ballbanen og gamingrommet, som de andre Fysak-hallene ikke har.

– Det gamle vektrommet er gjort om til et gamingrom, med 20 gaming PC-er og storskjermer til å følge med på spillerne. Det driftes av Åsane Ungdomslag, forklarer Joachim og legger til at nærheten til fysisk aktivitet er en perfekt kombinasjon for unge som liker å game.

– Her er det fritt fram for alle, og det er ingen begrensninger. Man kan komme og gå som man vil, og alt er gratis, sier Joachim. Det er ingen tvil om at barn og unge som ikke finner seg til rette i organisert idrett, trives godt i en Fysak-hall. Det være i buldreveggen eller dansesalen, på parkour eller skateboard.

Skating er gøyest
Etter noen runder med bordtennis og fotballspill i andre etasje, setter vi kursen for den 350 kvm store skateparken. Den er innholdsrik, med både hopplinje og en «street», hvor man kan skate, bruke løpehjul eller bmx-sykkel. Vi har fått låne skateboard og beskyttelsesutstyr gratis, og Elise (6) prøver seg forsiktig fram.

– Det er litt vanskelig å holde balansen når jeg skal snu, sier hun nervøst og får hjelp av kusinen Lovise (10). Det er første gang Elise prøver skateboard.

– Man får mye fart, og det er jo gøy, oppmuntrer Lovise. Bare en kort tur fra hjemmet i Eidsvåg, har jentene allerede besøkt hallen en gang før.

– Skating er gøyest, sier Elise, som tror at hun vil bruke hallen mye fremover.

– Det er jo mange som ikke har råd til å gå på turn eller dans, men de kan komme hit og bruke denne hallen helt gratis, påpeker Lovise.

– Men frekke ungdommer får ikke lov til å komme, avslutter Elise bestemt.

Andre Artikler