Skjermbilde 2023-01-04 kl. 12.31.07.png
04. januar 2023

Førjulsopera i Grieghallen

Stemningsrapport fra "Amahl og de tre vise menn"

Test: Heidi Bøhagen

Førjulstiden er travel for småbarnsforeldre. Det er juleavslutning, nissefest og lussekatter over en lav sko. For ikke å snakke om gavekjør og kalendermas. Det er også en tid for julete kulturtilbud - noe som forhåpentligvis kan gi en rolig stund og en felles kulturopplevelse for store og små. Nytt av i år er at vestlendingene kan oppleve en juleopera. For første gang setter Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester opp “Amahl og de tre vise menn.” Operaen er i én akt, skrevet av Gian Carlo Menotti og oversatt til norsk av Marit Seljord.

Rammefortellingen i operaen er at fattige og funksjonshemmede Amahl og hans mor, får besøk av tre konger en julenatt. Det er en rekke referanser og paralleller til bibelens fortelling om de hellige tre konger og Jesusbarnet. Det skjer også et julemirakel i løpet av fortellingen.

“Amahl og de tre vise menn” ble for første gang satt opp i 1951 og er blitt en klassiker verden over. Det er også en fin måte å tilbringe førjulstiden med familien -  og presentere barn for opera for første gang. Selv om teksten synges på norsk, vises det også skjermer med tekst, så det var enkelt for både store og små (lesedyktige) å følge historien underveis. Opplevelsen ga mersmak på familieopera, og et kjærkomment pusterom i førjulsstria.

Andre Artikler