Samsen_Kunstverk av Migle Venclovait 9 år.jpg
01. juli 2020

Samsen – mulighetenes arena

Et rikt tilbud til yngre barn.

Samsen er et av Norges største kulturhus for ungdom mellom 15 og 25 år. På huset har de også et rikt tilbud til yngre barn. Prøv deg i klatreveggen, på dansegulvet eller kanskje du vil teste deg i luftakrobatikk?

Tekst og foto: Mette Cecilie Johansen

 

Under Vesterbrua ligger Samsen Kulturhus. Bak den fargerike fasaden skjuler det seg et mylder av saler og rom proppet fulle med aktiviteter. Her klatres det, det skapes kunst, det breakes, det spilles sjakk og enda mer til.
Samsen er forkortelse for Samslakteriet i Kristiansand. For frem til 1986 var det slakteriet her. Navn på saler som «Slakterhallen» vitner om husets fortid. Kommunen kjøpte det gamle slakteriet i 1992 for å bygge det om til et kulturhus for ungdom. Huset er omkring 6000 kvadratmeter, så det er nok av boltreplass for mange forskjellige aktiviteter:

Sawyer Dansestudio
Det er to dansesaler på Samsen. Den største salen er på 210 kvadratmeter, Slakterhallen, Her holder Sawyer Dansestudio til. Arafat Reshat, eller «Sawyerpop», har drevet Sawyer Dansestudio siden høsten 2015. Nå underviser han i Hiphop Kidz for 7- og 13-åringer og Popping for de som er over 10 år.

Sawyer Dansestudio: Arafat SawyerPop og Selma Louise (9).

Sawyer Dansestudio: Arafat SawyerPop og Selma Louise (9).


Pro Kids Dansestudio
Ronny Hansen har undervist breaking i mange år. Når man er barn danser man med skikkelig innlevelse, iver og ikke minst lidenskap, det håper Ronny at danserne i ungdomsalderen skal gjøre også. Pro Kids kidsa er fra syv år og oppover. Pro Kids kan du se på Kilden 3. mars i «Breakerens nye klær».

Akrobatikk med Gulli
Høyt opp i en ‘tissue’ henger Josefine på fem år opp ned mens treneren Gulli hjelper til. Tissue er et silkelignende stoff som er hengt opp i taket og som barna gjør luftakrobatikk i. Her trenes det også med rockering, sjongleringsskjerf og sjongleringsballer. Akrobatikk er balansekunst, lek og bevegelse. For barn fra 5/6 og oppover.
Akrobatikk: Josefine Nilsen (5) og Timea Sandal Olsen (5)

Akrobatikk: Josefine Nilsen (5) og Timea Sandal Olsen (5)

 


Agder Parkour
I parkour gjelder det å komme seg fra A til B (via Å), men ikke nødvendigvis på den enkleste måten. For hvorfor bruke bakken når det er så mange gøye alternativer? Agder Parkour er på flyttefot, men frem til de nye lokalene er ferdige er de å finne på Samsen.

Klatring på Klatrehuset
Det er høyt opp og langt ned i klatreveggene. Her er klatrekurs for barn fra åtte år og oppover. For de yngste barna er det godt å ha med en voksen som sikrer. Etter nybegynnerkurs kan barna gå videre til viderekomne med eller uten voksne, det avhenger om de er klare til å sikre hverandre eller ikke. Her er det også drop-in for de som vil prøve seg i veggen.

Klatring: Lucas Beckman Øie.

Klatring: Lucas Beckman Øie.


Visuell kunst med Knuden
Når Barn i Byen er på besøk er det kunst inspirert av Celestino Piatti på programmet hos de unge kunstnerne. Det meste av Knudens tilbud undervises på Musikkens Hus i sentrum, men her på Samsen har de kunst. Et populært tilbud for de fra 3. klasse og oppover. Det undervises i små grupper på åtte elever.

 

Sjakklubben
Det er høy konsentrasjon når sjakklubben møtes på Samsen til spillekvelder. De har undervisning og spiller mot hverandre to kvelder i uka. I tillegg har de også egne turneringer for barn og ungdom. Hvis du er nysgjerrig på sjakk, kan du stikke innom mandagssjakken og prøve deg.

Sjakk: Cyril Karlsen (5) i dyp konsentrasjon

 

Andre Artikler